Badkamer Schoonmaken

Regelmatig de badkamer schoonmaken zorgt voor een hygiënische ruimte waar je volledig kunt ontspannen. In deze uitgebreide gids zullen we je begeleiden bij het schoonmaken van elke hoek van je badkamer van de toilet tot de douche, ongeacht of je te maken hebt met schimmel, vuile voegen, verstopte afvoeren, kalkaanslag op glazen douchewanden, of andere problemen. We zullen je voorzien van handige tips om veelvoorkomende problemen te voorkomen en je badkamer en douche schoon en in optimale conditie te houden.

Om schimmelvorming en andere vuil ophopingen te voorkomen adviseren we de badkamer minstens een keer per twee weken grondig schoon te maken. Afhankelijk van hoeveel personen het huishouden heeft en hoe vaak je de douche, vloer, kranen of toilet tussendoor al schoonmaakt. Toch wordt de toilet, wastafel en de douche vaak gebruikt waardoor die wekelijks moeten worden schoongemaakt om te voorkomen dat bacteriën vrij spel hebben.

Er zijn een hoop kleine dingen die je dagelijks kunt doen om veel toekomstig schoonmaakwerk te voorkomen: Bijvoorbeeld meteen de tandpasta of andere dingen wat je morst wegvegen of door spetters op de spiegel meteen weg te vegen, voorkom je dat je later hard moet poetsen. Maar ook dingen als even een doekje over de toiletbril of de kranen scheelt een hoop werk.

Wanneer de tijd is gekomen dat je de hele badkamer een grote opfrisbeurt moet geven, volg dan deze tips en trucs over de badkamer schoonmaken:

Tegelvoegen

Vooral als je een badkamer met tegels hebt moet je voorkomen dat de voegen er vies en geel gaan uitzien door ze wekelijks goed te schrobben. Volg deze handleiding als je donkere voegen of een waas opmerkt:

 • Meng 250ml bleekmiddel met 1 liter water. Of probeer een kant-en-klare optie zoals de HG Voegenreiniger
 • Draag rubberen handschoenen, gebruik een stijve borstel om het mengsel op een klein gebied tegelijk aan te brengen. Pas op dat de vloeistof niet op jezelf of de omringende oppervlakken spat.
 • Laat het enkele minuten intrekken, schrob en spoel vervolgens af.

Wastafel

Niet alleen is de badkamerwastafel een van de eerste plaatsen waar vuil en viezigheid te zien zijn – denk aan: haren en tandpastaresten – maar herbergt het ook veel bacteriën. Hier is de beste manier om je wastafel schoon te maken:

 • Spray een desinfecterende badkamerreiniger, zoals HG Badkamerreiniger of Lysol, rondom de badkamerwastafel en veeg af met een doek of spons.
 • Spray of veeg de kraan af met een desinfecterende spray of doek, laat ze nat blijven zolang als aangegeven staat op de verpakking om bacteriën grondig te doden.

Toilet

Je moet er niet alleen voor zorgen dat de toilet schoon blijft, neem ook meteen de bril en alles eromheen mee om het grondig te reinigen van bacteriën en ontlasting resten. Dit doe je simpel op de volgende manier:

 • Breng royaal een toiletpot reiniger aan van merken zoals HG en laat het tot vijf minuten intrekken voordat je het schrobt met een harde toiletborstel.
 • Reinig zowel boven- als de onderkant van de toiletbril met een vochtige doek met desinfecterend schoonmaakmiddel.
 • Maak ook de vloer rondom de toilet schoon.
 • Toiletborstels moeten ook worden schoongemaakt. Laat na gebruik de toiletborstel buiten de houder drogen en spray het in met desinfectiemiddel.

Badkamervloer

Je moet niet wachten tot je vuil ziet voordat je de badkamervloer schoon gaat maken. Omdat vloeren gemakkelijk hun glans kunnen verliezen, raden we aan om reinigers te gebruiken die weinig schuimen om een achterblijvende waas te voorkomen of dat de glans dof oogt.

 • Veeg of stofzuig de vloer om stof en vuil te verwijderen.
 • Spray de vloeren in met HG Badkamerreiniger, en schrob de vloer grondig zorg dat ramen en deuren open staan om goed te ventileren zodat je het droogproces versnelt.
 • Vuile voegen die je niet schoon krijgt kan je proberen te behandelen met een bleekhoudende reiniger. Breng het aan op een borstel en schrob de voegen. Spoel ze daarna af en veeg ze droog..

Bad

Er is geen ruimte voor schimmel en meeldauw – vooral niet op de plek waar je zelf schoon wilt worden. Maak je bad regelmatig schoon met ons simpele stappenplan:

 • Spray het bad en de doucheruimtes ruim in met een badkamerreiniger
 • Gebruik een milde borstel en schrob het bad volledig om zeepresten en ander vuil los te weken.
 • Spoel vervolgens het grondig schoon van de badkamerreiniger.
 • Droog het bad af met handdoeken zodat er geen kalkaanslag kan ontstaan.

Badkamerventilator

Hoewel het helpt bij het verminderen van schimmel en meeldauw, ademt de ventilator ook een overvloed aan zwevende deeltjes in, die op de ventilator kunnen blijven hangen.

Zorg dat de ventilator uit is, en niet aan kan gaan tijdens het schoonmaken. Verwijder dan de kap en week deze in warm water en afwasmiddel. Gebruik de stofzuiger om vuil van de ventilatorbladen te halen; veeg ze daarna af met een vochtige doek. Verwijder stof van de motor en andere hoekjes en gaatjes met een kwast en zuig het vuil op met een stofzuiger. Als het helemaal droog is, plaats de kap er weer op.

Ontkalk de Douchekop

Wat te doen: Begin bovenaan: Giet een ruime hoeveelheid witte azijn in een plastic boodschappentas (genoeg om de douchekopmond volledig onder te dompelen) en bind het vast voor een nachtelijke inweking. Verwijder het ’s ochtends en laat het water lopen om te spoelen.

Reinig het Douchegordijn of de Deuren

De bacteriën van je douchekop (en je lichaam) kunnen op je douchegordijn terecht komen. Doe de plastic douchegordijnen in de wasmachine met wasmiddel en een paar oude handdoeken, die helpen bij het weg schrobben van zeepresten. Hang ze daarna op om te drogen.

Voor douchewanden maak je een pasta door een paar druppels gedistilleerde witte azijn aan een kopje baking soda toe te voegen; breng het direct aan op de douchewanden. Laat het een uur intrekken, en wrijf het dan schoon met een microvezeldoek. Spoel en poets het verder droog met een schone microvezeldoek.

Als preventieve maatregel bespuit je regelmatig alle oppervlakken met een douchereiniger om geuren, zeepresten, kalkvlekken, schimmel en meeldauw op afstand te houden.

Koning Poets
Logo
Shopping cart