Dolce Gusto Ontkalken

Een Dolce Gusto ontkalken voorkomt veel problemen die kunnen optreden tijden het gebruik, van een oranje lampje tot lekkend water en lauwe koffie, deze problemen kunnen frustrerend zijn als je niet weet hoe je ze moet aanpakken.

Goed nieuws want in dit artikel gaan we dieper in op de werking van deze Nescafé Dolce koffiemachine en bieden we praktische tips om veelvoorkomende problemen op te lossen. Van het ontkalken van je machine tot het resetten en omgaan met verschillende storingen, we zullen stapsgewijs de oplossingen bespreken die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat je de lekkerste koffies kan blijven drinken.

Hoe werkt een Dolce Gusto?

Een Nescafé Dolce Gusto is een koffiemachine die simpel gezegd werkt door een Dolce Gusto cupje te plaatsen en op het groen lampje te drukken. Hier volgt een uitgebreidere uitleg:

 • Koffiecapsules: Je begint met het kiezen van de favoriete koffie die je wilt maken. Deze koffie zit in kleine capsules die eruitzien als cups.
 • Water toevoegen: Vul het waterreservoir met de aanbevolen hoeveelheid water. Het reservoir zit meestal aan de achterkant van de machine bij machines van Nescafé Dolce Gusto.
 • Capsule plaatsen: Open de machine en plaats de koffiecapsule in de daarvoor bestemde ruimte. Dit is vaak een speciale houder.
 • Kies je koffie: Op de voorkant van de Dolce Gusto zitten knoppen waarmee je jouw favoriete drankjes kunt kiezen dat je wilt maken. Bijvoorbeeld espresso, latte macchiato, cappuccino, zwarte koffie plus nog een heleboel andere warme dranken en ook koude dranken.
 • Start de machine: Druk op de knop voor de gewenste koffie als het groene lampje brand. De machine begint nu het water te verwarmen en door de capsule te persen.
 • Wacht: Even geduld! De koffiemachine doet zijn werk en binnen een paar minuten komt de koffie uit de machine.
 • Geniet ervan: Zodra de koffie klaar is, kun je genieten van je kopje koffie van professionele kwaliteit! 
 • Schoonmaken: Na gebruik is het belangrijk om de machine schoon te maken. Verwijder de gebruikte capsule en maak de machine schoon volgens de instructies in de handleiding.

Hoe ontstaat kalk bij een Dolce Gusto?

Kalk ontstaat naar verloop van tijd in een koffiemachine doordat er warm water doorheen stroomt. Water heeft soms kleine deeltjes kalk erin, vooral als het hard water is. Als het water door de machine gaat en verdampt, blijft de kalk achter. Dit gebeurt vooral in gebieden met hard water.

Het kalk kan zich opbouwen in de machine en op de onderdelen ervan, zoals de verwarmingselementen en de leidingen. Dit kan problemen veroorzaken, zoals verstoppingen en verminderde prestaties van de machine. Daarom is het belangrijk om een paar keer per jaar met de juiste ontkalker de machine te reinigen voor optimaal smaakbehoud!

Hoe vaak moet mijn Dolce Gusto ontkalkt worden?

Je moet het apparaat minimaal om de 3-4 maanden ontkalken. Maar dit kan verschillen in hoe vaak je de machine gebruikt en en hoeveel koffie per dag je drinkt. Maar ook de hardheid van het water in jouw omgeving is van invloed op kalkvorming, bij zacht water zit er minder kalk in het water.

Als je merkt dat de koffie langzamer begint te stromen of de smaak van je favoriete dranken anders wordt, kan dit een teken zijn dat de machine moet worden ontkalkt. Het is belangrijk om de juiste ontkalker te gebruiken . Zo houd je de machine in topconditie en een lekkere koffie!

dolce gusto ontkalker met de juiste ontkalker

Dolce Gusto ontkalkers

Wanneer het tijd is om te ontkalken, en je hebt geen vloeibare ontkalker in huis dan kan je het ook met azijn of citroenzuur proberen. Hier volgen instructies:

 • Dolce Gusto ontkalker: Je kunt speciale vloeibare ontkalker kopen die specifiek ontworpen zijn voor Dolce Gusto machines en werken meestal op basis van melkzuur. Deze betrouwbare ontkalkers zijn verkrijgbaar onder merknamen als: Nescafe Ontkalker, Scanpart Ontkalker, Dubro ontkalker, Durgol ontkalker, HG ontkalker, enzovoort.
 • Ontkalken met azijn: Azijn is ook een geschikte ontkalker voor je Dolce Gusto. Meng gelijke delen water en azijn en giet het mengsel in het waterreservoir van de machine. Laat het een tijdje staan, meestal ongeveer 30 minuten, en spoel daarna grondig met lauw tot warm water.
 • Ontkalken met citroenzuur: Citroenzuur is biologische manier en kan je gebruiken als universele ontkalker. Los citroenzuur op in water volgens de instructies op de verpakking en giet het in het waterreservoir van de Dolce Gusto. Laat het ook een tijdje staan, meestal 30 minuten, en spoel daarna grondig met minimaal een halve liter water.

Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je de machine grondig spoelt met schoon water na het ontkalken, zodat er geen resten van kalk of ontkalkingsmiddel achterblijven die de smaak van je koffie kunnen beïnvloeden.

Hoe ontkalk je een Dolce Gusto?

Wil je de Dolce Gusto ontkalken maar ben je er niet helemaal zeker van hoe je dit aanpakt? Volg dan onze precieze stappen om je machine op een vakkundige manier te ontkalken:

 • Bereid je voor: Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Je hebt een ontkalkingsmiddel nodig, zoals speciale Dolce Gusto ontkalker, azijn of citroenzuur, een lege maatbeker en schoon water.
 • Leeg het waterreservoir: Giet al het water uit het aanwezige water uit het waterreservoir leeg.
 • Meng het ontkalkingsmiddel: Volg de instructies op de verpakking van het ontkalkingsmiddel om het te mengen met water. Gebruik de juiste verhoudingen zoals aangegeven.
 • Vul het waterreservoir: Giet het mengsel van ontkalker met water in het waterreservoir van de machine. Vul het reservoir niet helemaal, maar vul het tot de hoogste waterstand wat staat aangegeven.
 • Start de ontkalking: Plaats een lege kom of beker onder de koffie-uitloop van de machine. Zet de machine aan en laat het ontkalkingsmiddel door de machine lopen volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan betekenen dat je een specifieke knop moet indrukken of een bepaalde procedure moet volgen.
 • Laat het middel inwerken: Laat het ontkalkingsmiddel een tijdje in de machine zitten, meestal ongeveer 15-30 minuten, zodat het zijn werk kan doen.
 • Spoel de machine: Nadat de inwerktijd voorbij is, spoel je het apparaat goed door met een liter schoon water. Vul het lege waterreservoir met koud water en laat dit ook door de machine lopen zoals je normaal koffie zou maken, maar zonder koffiecapsule. Bij een kleinere machine doe een halve liter water per spoelbeurt
 • Herhaal indien nodig: Als je nog steeds kalkresten ziet of als de machine niet goed werkt, herhaal stap 7 of doe de hele ontkalkingsprocedure nog een keer.
 • Maak de machine schoon: Veeg de buitenkant van de een keer per maand machine schoon met een vochtige doek en zorg ervoor dat alle resten van het ontkalkingsmiddel zijn verwijderd, en maak het waterreservoir schoon.
 • Klaar!: Het volledige proces van de Dolce Gusto ontkalken is nu afgerond. en de machine is klaar voor gebruik. Vergeet niet om in de toekomst de machine ook regelmatig te ontkalken om problemen te voorkomen en en voor optimaal smaakbehoud.
dolce gusto ontkalken en schoonmaken met azijn of citroenzuur

Veelvoorkomende Problemen

In dit hoofdstuk zullen we enkele veelvoorkomende problemen bespreken die kunnen optreden bij het gebruik van een Dolce Gusto koffiemachine, en hoe je ze kunt oplossen.

Dolce Gusto Resetten

Soms kan je Dolce Gusto wat in de war raken en zonder opgaaf van reden niet goed werken. Als dit gebeurt, kan het helpen om de machine te resetten. Dit doe je door de machine uit te schakelen, even te wachten, en hem dan weer aan te zetten. Meestal is dit genoeg om kleine problemen op te lossen.

Oranje Lampje

Als het lampje op je Dolce Gusto oranje wordt, kan dit betekenen dat er een probleem is. Controleer eerst of de waterreservoir goed gevuld is en of de capsulehouder goed gesloten is. Als alles goed lijkt te zijn en het lampje blijft oranje, kan er mogelijk een storing zijn. Probeer de machine te resetten en als het probleem aanhoudt, raadpleeg dan de handleiding of neem contact op met de klantenservice.

Dolce Gusto Lekt Water

Als je Dolce Gusto water lekt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Controleer eerst of de waterreservoir goed is geplaatst en niet lekt. Controleer ook of de capsulehouder goed is gesloten en of er geen koffieresten of vuil de lekkage veroorzaken. Als het probleem aanhoudt, kan er een probleem zijn met de afdichtingen of andere onderdelen van de machine. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met de klantenservice.

Dolce Gusto Geeft Lauwe Koffie

Als je Dolce Gusto koffie lauw is in plaats van heet, of halve kopjes koffie geeft kan dit komen doordat de machine niet goed is opgewarmd of doordat het water niet heet genoeg is. Zorg ervoor dat de machine voldoende tijd heeft gehad om op te warmen voordat je koffie zet. Controleer ook of de waterreservoir vol is en of er geen verstoppingen zijn die de waterstroom belemmeren en jou van je warme kop koffie onthouden.

Dolce Gusto Geeft Geen Water

Als je Dolce Gusto geen water geeft, controleer dan eerst of de waterreservoir goed is geplaatst en of er voldoende water in zit. Controleer ook of er geen verstoppingen zijn in de leidingen of de capsulehouder. Als alles in orde lijkt te zijn en de machine nog steeds geen water geeft, kan er mogelijk een probleem zijn met de pomp of een ander onderdeel van de machine. Neem in dat geval contact op met de klantenservice voor verdere assistentie.

Door deze veelvoorkomende problemen te herkennen en te weten hoe je ze kunt oplossen, kun je ervoor zorgen dat je koffiemachine optimaal blijft presteren en dat je altijd kunt genieten van heerlijke koffie.

Conclusie

We hebben enkele veelvoorkomende problemen besproken die je tegen kunt komen bij het gebruik van je koffiemachine. Het is belangrijk om te weten hoe je deze problemen kunt herkennen en oplossen, zodat je optimaal kunt blijven genieten van je koffie.

Of het nu gaat om het resetten van je machine, het omgaan met een oranje lampje, een lekkende machine, lauwe koffie of een machine die geen water geeft, het is essentieel om eerst eenvoudige oplossingen te proberen, zoals het controleren van de waterreservoir, het goed sluiten van de capsulehouder, of het uitvoeren van een eenvoudige reset.

Als deze stappen niet helpen, aarzel dan niet om de handleiding te raadplegen. Veel problemen kunnen snel worden opgelost met wat eenvoudige stappen zoals de koffiemachine regelmatig ontkalken.

Door alert te zijn op deze veelvoorkomende problemen en te weten hoe je ze kunt aanpakken, kun je ervoor zorgen dat je koffiemachine in topconditie blijft en dat je keer op keer kunt genieten van heerlijke kopjes koffie.

Blijf genieten van je koffie en vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren zoals de Dolce Gusto ontkalken om de levensduur van je machine te verlengen en de kwaliteit van je koffie te behouden.

Koning Poets
Logo
Shopping cart