Fietsketting Schoonmaken en Smeren

Fietsen is een geweldige manier om te genieten van de buitenlucht, fit te blijven en jezelf efficiënt te verplaatsen. Een van de belangrijkste onderdelen van je fiets is de ketting, die zorgt voor de overdracht van kracht van de pedalen naar het achterwiel. Het is van essentieel belang om je fietsketting goed te onderhouden, en dat begint met het schoonmaken en smeren ervan. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe je je fietsketting kunt schoonmaken, smeren en onderhouden, zelfs als je geen ervaring hebt met fietsreparaties.

Waarom is het schoonmaken van je fietsketting belangrijk?

Een schone en goed gesmeerde fietsketting is cruciaal voor een soepele rit. Na verloop van tijd kan er vuil, stof en olie zich ophopen op de ketting, wat de prestaties van je fiets kan beïnvloeden. Het kan leiden tot verminderde efficiëntie, meer slijtage van de onderdelen en uiteindelijk tot een minder comfortabele rit. Het regelmatig schoonmaken en smeren van je fietsketting kan helpen om al deze problemen te voorkomen en je fiets in topconditie te houden.

Wanneer moet je je fietsketting schoonmaken?

Het is belangrijk om je fietsketting regelmatig schoon te maken, vooral na het rijden in vuile of natte omstandigheden. Een algemene vuistregel is om dit elke 100 tot 200 kilometer te doen, maar dit kan variëren afhankelijk van de omstandigheden en het soort rit dat je maakt. Als je merkt dat je ketting er vuil uitziet, is het hoog tijd voor een schoonmaakbeurt.

Wat heb je nodig om je fietsketting schoon te maken?

Om je fietsketting schoon te maken, heb je een paar basisbenodigdheden nodig:

 1. Ontvetter: Een ontvetter is een reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen om vet en olie van je ketting te verwijderen.
 2. Borstel: Een borstel met harde haren of borstelharen speciaal voor fietskettingen is handig om vuil en vet te verwijderen.
 3. Emmer of bak: Een bak of emmer waar je ontvettingsmiddel in kunt doen en waar je de ketting in kunt laten weken.
 4. Oude tandenborstel: Een oude tandenborstel kan nuttig zijn om moeilijk bereikbare plekken op de ketting schoon te maken.
 5. Schone doeken: Doeken om de ketting af te vegen en schoon te maken.
fietsketting schoonmaken de benodigheden

Fietsketting schoonmaken

Het schoonmaken van je fietsketting kan in een paar eenvoudige stappen worden gedaan:

Stappen:

 1. Bescherm je werkgebied: Leg wat kranten of een oude doek onder de ketting om druipend ontvettingsmiddel op te vangen en de grond te beschermen.
 2. Ontvet de ketting: Vul je bak of emmer met ontvettingsmiddel en laat de ketting erin weken. Gebruik de borstel om het vuil en de olie van de ketting te schrobben.
 3. Spoel de ketting af: Spoel de ketting af met schoon water om de ontvetter en vuil weg te spoelen.
 4. Droog de ketting: Gebruik schone doeken of een oude doek om de ketting droog te wrijven.

Nu je klaar bent met de fietsketting schoonmaken, is het tijd om te bespreken hoe je deze kunt smeren en onderhouden.

Fietsketting smeren

Een goed gesmeerde ketting zorgt voor soepelere trapbewegingen waardoor je minder inspanning hoeft te leveren tijdens het fietsen, ook verslijt de fietsketting minder snel waardoor hij langer meegaat. Hier een uitleg hoe je je fietsketting moet smeren:

Welk smeermiddel moet je gebruiken?

Er zijn verschillende soorten smeermiddelen beschikbaar, maar de meest voorkomende zijn droge smeermiddelen en natte smeermiddelen. Welke je moet gebruiken, hangt af van de omstandigheden waarin je fietst.

 • Droge smeermiddelen: Deze zijn geschikt voor droge omstandigheden en stoten vuil en stof af. Ze zijn echter minder geschikt voor nat weer.
 • Natte smeermiddelen: Deze zijn ontworpen voor natte en modderige omstandigheden. Ze bieden goede smering, zelfs onder natte omstandigheden.

Kies het smeermiddel dat het beste past bij jouw rijomstandigheden.

Hoe smeer je de fietsketting?

Het smeren van je fietsketting is een relatief eenvoudig proces:

 1. Reinig de ketting: Zorg ervoor dat je begint met een schone ketting. Gebruik de eerder genoemde ontvettingsmethode om vuil en oude olie te verwijderen.
 2. Breng het smeermiddel aan: Breng het gekozen smeermiddel aan op de schakels van de ketting terwijl je de ketting langzaam laat draaien. Zorg ervoor dat je alle schakels goed smeert.
 3. Veeg overtollig smeermiddel af: Na het aanbrengen van het smeermiddel, veeg je overtollig smeermiddel af met een schone doek.
 4. Laat het smeermiddel inwerken: Laat het smeermiddel enkele minuten inwerken voordat je gaat fietsen. Dit geeft het de kans om goed in de schakels te trekken.

Nu we de basisprincipes van het schoonmaken en smeren van een fietsketting hebben behandeld, laten we enkele veelgestelde vragen beantwoorden.

Veelgestelde vragen:

Kan je een fietsketting schoonmaken met afwasmiddel?

Ja, afwasmiddel kan als ontvettingsmiddel worden gebruikt om je fietsketting schoon te maken. Meng een mild afwasmiddel met water en gebruik een borstel om de ketting te schrobben. Spoel grondig af en droog de ketting zoals eerder beschreven.

Kan je een fietsketting schoonmaken met Dasty?

Dasty is een krachtige ontvetter die geschikt kan zijn voor het reinigen van een fietsketting. Gebruik het echter voorzichtig en zorg ervoor dat je het goed afspoelt, aangezien het erg sterk kan zijn.

fietsketting schoonmaken hoe doe je dat?

Kan je een fietsketting smeren met WD-40?

Ja, je kunt een fietsketting smeren met WD-40, maar WD-40 is eigenlijk geen smeermiddel voor fietskettingen. Het is in de eerste plaats een ontroester en smeermiddel met veelzijdige toepassingen, en we raden aan om dit alleen tijdelijk te gebruiken in noodgevallen.

Wanneer moet je een fietsketting vervangen?

Een fietsketting heeft een beperkte levensduur, afhankelijk van het gebruik en onderhoud. Gemiddeld moet een fietsketting na 2000 tot 3000 kilometer worden vervangen, maar dit kan verschillen per fiets. Soms kan je met trappen al voelen dat een ketting versleten is, maar ook visueel kan je controleren of de tanden versleten zijn.

De voordelen van een goed onderhouden fietsketting

Een goed onderhouden fietsketting biedt tal van voordelen, waaronder:

 • Soepelere rit: Een goed gesmeerde ketting zorgt voor een soepelere en efficiëntere rit.
 • Minder slijtage: Door je ketting schoon en gesmeerd te houden, verleng je de levensduur en verminder je de slijtage van andere onderdelen.
 • Betere prestaties: Je fiets zal beter presteren met een goed onderhouden ketting, vooral bij schakelen en klimmen.
 • Kostenbesparing: Door regelmatig onderhoud te plegen, vermijd je dure reparaties en vervangingen van onderdelen.

Het schoonmaken en smeren van je fietsketting is een eenvoudige taak die een groot verschil kan maken in de prestaties en levensduur van je fiets. Het kost niet veel tijd en moeite, maar de voordelen zijn aanzienlijk. Dus, zorg goed voor je fietsketting en geniet van soepele ritten en optimale prestaties op de weg of het pad.

Koning Poets
Logo
Shopping cart