Fruitvliegjes vangen

Fruitvliegjes in huis kunnen een bron van irritatie zijn. Hun voorkeur voor overrijp fruit en vochtige omgevingen maakt dat ze vaak in keukens voor overlast zorgen. Een middel tegen fruitvliegjes is bijvoorbeeld een val voor fruitvliegjes. Hiermee vang je volwassen exemplaren en voorkom dat er meer eitjes van fruitvliegjes geproduceerd worden. In dit artikel leer je een aantal tips om fruitvliegjes te vangen en te voorkomen dat het een ware plaag wordt. 

Wat zijn Fruitvliegjes?

Fruitvliegjes behoren tot het geslacht Drosophila en zien eruit als kleine zwarte vliegjes die met name in huis vervelend zijn. Ze voeden zich met gist dat ontstaat uit rottend fruit. Gelukkig kan je ze op een diervriendelijke manier bestrijden in een mum van tijd als je het goed aanpakt.

Hoe lang leven fruitvliegjes?

Hoe lang een fruitvlieg (Drosophila) leeft is afhankelijk van de omstandigheden en welke maatregelen je neemt. Deze irritante zwarte vliegjes in huis hebben een korte levenscyclus, maar vermenigvuldigen in een korte tijd. Het begint met het leggen van eitjes door volwassen fruitvliegjes. Binnen 8 tot 10 dagen kunnen deze fruitvlieg eitjes uitgroeien tot volwassen vliegjes, en één vrouwtje kan tot wel 500 eitjes leggen.

De omgeving beïnvloedt sterk hoe lang ze leven. Warme temperaturen en beschikbaar voedsel zoals rijp fruit, versnelt hun ontwikkeling. In huis kunnen ze enkele weken overleven, dus je moet ze bestrijden voordat je last hebt van een plaag van fruitvliegjes.

Ondanks ze maar kort leven, kunnen ze in huis toch voor een langere tijd rondvliegen als ze zich voortplanten en je geen maatregelen neemt.

fruitvliegjes vangen met een fruitvliegjesval is de beste manier om een fruitvliegjes plaag te bestrijden.

Hoe kom je van Fruitvliegjes af?

Fruitvliegjes bestrijden begint bij het voorkomen dat fruitvlieg eitjes uitkomen, waardoor ze kunnen uitgroeien tot een plaag fruitvliegjes. Ook helpt het plaatsen van een fruitvliegjes val om overlast van fruitvliegjes te voorkomen, hiermee vang je volwassen fruitvliegjes zodat ze geen eitjes kunnen leggen. Wil je verlost zijn van die vervelende vliegjes in huis begin dan met deze tips tegen fruitvliegjes:

 • Zoek de bron: Zoek naar de bron, meestal overrijp fruit, groenteafval of ander organisch materiaal. Gooi rottend fruit weg en zorg ervoor dat afvalbakken goed zijn afgesloten.
 • Houd de keuken schoon: Maak je keuken regelmatig schoon en let daarbij op plekken waar fruitvliegjes kunnen worden aangetrokken, zoals aanrechtbladen, gootsteenafvoeren en vuilnisbakken.
 • Bewaar fruit in de koelkast: Bewaar groenten en fruit direct op een koele plek bij voorkeur in de koelkast om de rijping te vertragen.
 • Sluit afvalbakken: Gebruik afsluitbare afvalbakken en maak deze regelmatig schoon om geurtjes te voorkomen die fruitvliegjes aantrekken.

Waar komen fruitvliegjes op af?

We zijn ze allemaal wel eens tegengekomen die vervelende fruitvliegjes. Ze lijken uit het niets te verschijnen en zoemen rond in onze keukens en fruitschalen. Maar heb je je ooit afgevraagd waar ze vandaan komen en waardoor ze worden aangetrokken?

Ze worden aangetrokken door verschillende voedselbronnen, vooral als ze aan het rotten of gisten zijn. Hier zijn de meest voorkomende broedplaatsen voor fruitvliegjes:

 • Restjes sap: Fruitvliegjes worden vooral aangetrokken door bakjes of glazen met restjes sap. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al aanlokkelijk voor ze zijn, dus zorg ervoor dat je gemorst sap en lege bakjes snel opruimt.
 • Overrijp fruit: Als fruit rijpt, verspreidt het een aroma dat fruitvliegjes aantrekt. Om plagen te voorkomen, is het cruciaal om fruit op tijd te eten en overrijp fruit meteen weg te gooien.
 • Bewaar fruit op koele plek: Fruitvliegjes gedijen goed in warme en vochtige omstandigheden. Om ze op afstand te houden, moet je fruit op een koele en droge plaats bewaren, zoals in de koelkast.
 • Afvoer schoon houden: Fruitvliegjes kunnen zich voortplanten in afvoeren, vooral als er nog etensresten aanwezig zijn is dit een ideale broedplaats.
 • Vuile vaat: Fruitvliegjes worden aangetrokken door vieze vaat en etensresten op borden. Maak je vaat snel schoon en zorg ervoor dat je keuken schoon en netjes blijft.
 • Vuilnisbakken: Rottend fruit en groenten in de vuilnisbak kunnen dienen als broedplaats voor fruitvliegjes. Zorg ervoor dat je je vuilnisbak regelmatig leegt en houd het deksel dicht om zwarte vliegjes in huis te voorkomen.

Door preventieve maatregelen te nemen en je huis schoon te houden, kun je de kans op een fruitvliegjesplaag minimaliseren en je keuken vrij houden van dit vervelende ongedierte.

fruitvliegjes vangen

Fruitvliegjesval maken

De meest effectieve manier om deze zwarte vliegjes in huis te vangen is door het maken van een fruitvliegjesval. Dit zijn de beste manieren:

Azijnval met afwasmiddel

 • Vul een kom of plastic bakje met een kleine hoeveelheid appelciderazijn.
 • Voeg enkele druppels afwasmiddel toe aan de azijn.
 • Bedek de kom met plasticfolie en prik er kleine gaatjes in.
 • Plaats de fruitvliegjes val op plaatsen waar fruitvliegjes veel voorkomen. Ze worden aangetrokken door de sterke geur van azijn, kruipen door de gaatjes, maar kunnen niet meer ontsnappen.

Rode wijnval

 • Giet een beetje rode wijn in een glas.
 • Bedek de bovenkant van het glas met plasticfolie en prik er gaatjes in.
 • Plaats het glas op plekken waar veel zwarte vliegjes zitten. Ze worden aangetrokken door de geur van de wijn en zullen het glas binnenvliegen maar niet meer kunnen ontsnappen.

Bier- en fruitsapval

 • Vul een kom met een beetje bier of fruitsap.
 • Bedek het bovenste gedeelte met plasticfolie en prik er kleine gaatjes in.
 • Plaats de kom op strategische plekken in de keuken. Fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur, kruipen erin, maar kunnen niet meer weg.

Overrijp fruitval

 • Laat een stuk overrijp fruit in een kom liggen.
 • Bedek het bovenste gedeelte van de kom met plasticfolie en prik er gaatjes in.
 • Fruitvliegjes worden aangetrokken door het stukje fruit, kruipen erin, maar kunnen niet meer ontsnappen.

Deze zelfgemaakte fruitvliegjesvallen werken als een natuurlijke lokstof en zijn een manier om fruitvliegjes goedkoop en makkelijk te vangen. Ze helpen fruitvliegjes effectief te verminderen en te voorkomen dat je straks een fruitvlieg plaag in huis hebt.

Waar houden Fruitvliegjes niet van?

Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke manieren om fruitvliegjes te verdrijven en het liefst op grote afstand te houden. Laten we eens kijken waar ze niet van houden en hoe je deze geuren kunt gebruiken om ze weg te houden.

 • Geur van munt: Fruitvliegjes houden niet van de geur van munt. Dit aromatische kruid heeft een sterke en verfrissende geur die fruitvliegjes niet lekker vinden. Om munt als afweermiddel te gebruiken, kun je muntplanten in de buurt van je keuken of vensterbank laten groeien. Je kunt ook muntblaadjes of zakjes neerleggen op plekken waar je vaak fruitvliegjes ziet. De geur zal ze ervan weerhouden om je ruimte binnen te gaan.
 • Takjes lavendel: Lavendel is een andere geur waar fruitvliegjes een hekel aan hebben. De kalmerende en bloemige geur is heerlijk voor mensen, maar stoot fruitvliegjes af. Je kunt een klein takje lavendel in je keuken of bij fruitmanden zetten om ze weg te houden.
 • Geur van basilicum: De geurige en prikkelende geur van basilicum maakt het een effectief afweermiddel tegen fruitvliegjes. Door basilicum in de buurt van je keuken te planten of basilicumplanten in potten op je vensterbank te zetten, kun je het ongedierte op afstand houden. Je kunt ook wat verse basilicumblaadjes fijnmalen en verspreiden over fruitschalen of plekken waar ze de neiging hebben samen te komen.
 • Kruidige geuren: Ze zijn geen fan van kruidige geuren zoals kaneel, kruidnagel of cayennepeper. Je kunt deze geuren gebruiken als een natuurlijk afweermiddel door zakjes te maken of ze in kleine schaaltjes te plaatsen in de buurt van door fruitvliegjes aangetaste plekken. Je kunt deze kruiden ook mengen met water en de oplossing in je keuken sproeien om ze af te schrikken.
 • Etherische oliën: Bepaalde essentiële oliën hebben krachtige geuren die ze onaangenaam vinden. Pepermunt, citroengras en eucalyptus etherische oliën staan erom bekend fruitvliegjes af te weren. Verdun een paar druppels van deze oliën met water en verstuif het mengsel rond je keuken, vooral in de buurt van ramen en deuren. Vergeet niet goed te schudden voor gebruik. 

Deze vliegjes kunnen behoorlijk vervelend zijn, maar met de juiste geuren kun je ze effectief uit je huis weren. Door natuurlijke middelen zoals munt, lavendel, basilicum, kruiden en essentiële oliën te gebruiken, kun je een omgeving creëren die onaantrekkelijk is voor deze vervelende insecten. Door deze geuren strategisch in je keuken en omgeving te gebruiken houd je fruitvliegjes op afstand.

Veelgestelde Vragen over Fruitvliegjes

Hoe kom ik van die fruitvliegjes af?

Fruitvliegjes bestrijden vereist een combinatie van preventieve maatregelen en gerichte bestrijding. Houd de keuken schoon, verwijder overrijp fruit, gebruik zelfgemaakte fruitvliegjesvallen, en voorkom een hoge vochtigheid in de omgeving.

Wat voor azijn tegen fruitvliegjes?

Appelciderazijn is een uitstekende keuze voor fruitvliegjesvallen vanwege de zoete geur die ze aantrekt. Andere azijnsoorten zoals witte azijn kunnen ook worden gebruikt, maar appelciderazijn lijkt vaak effectiever.

Waar komen fruitvliegjes vandaan als er geen fruit ligt?

Zelfs zonder zichtbaar fruit kunnen ze zich voortplanten dat doen ze met name in afvoeren, vuilnisbakken, of ander GFT-afval.

Waar zit het nest van fruitvliegjes?

Een volwassen fruitvlieg legt eitjes op rottend groente of fruit, dus het nest kan zich bevinden in vuilnisbakken, afvoeren, composthopen of overrijp fruit. Grondig schoonmaken en het verwijderen van deze broedplaatsen zijn belangrijk als je fruitvliegjes wilt voorkomen.

Wat is de beste fruitvliegjesval?

Er zijn verschillende effectieve fruitvliegjesvallen, maar de keuze hangt af van persoonlijke voorkeur en beschikbare materialen. De azijnval met afwasmiddel, de rode wijnval, en de bier- en fruitsapval zijn populaire opties. Zelfgemaakte vallen met appelciderazijn en afwasmiddel blijken een succesvolle fruitvliegjes vanger te zijn. Experimenteer om te zien welke het beste werkt voor jouw situatie.

Conclusie

Kort samengevat als je last hebt van die vervelende zwarte vliegjes, zijn er een paar simpele dingen die je kunt doen. Hou je huis schoon en gooi rottend fruit weg. Maak zelf een val met azijn en afwasmiddel, rode wijn of een bier met fruitsapval om ze te vangen.

Onthoud dat ze snel kunnen vermenigvuldigen, dus het is belangrijk om snel actie te ondernemen. Door deze eenvoudige stappen te volgen voorkom je dat je huis wordt overspoeld door een fruitvliegjes plaag. 

Koning Poets
Logo
Shopping cart