Munten Schoonmaken

In dit artikel leer je meer over munten schoonmaken, en vooral wat je wel en niet moet doen. Ieder jaar worden er veel munten uit de wateren en bodem gehaald, zeker met de opkomst van magneetvissen en metaaldetectors. Vaak zitten op deze oude spullen een hoop roest en ander vuil. Bij thuiskomst wil je de vondst bekijken en de munten schoonmaken.

Er bestaat geen universele reinigingsmethode voor munten, het materiaal is belangrijk in de keuze van schoonmaakmiddelen en methodes. Denk goed na voordat je zelf aan de slag gaat met waardevolle spullen, schade is helaas vaak permanent.

Begin met veilige methoden, zoals wassen met zeep en een zachte tandenborstel. Als dat niet genoeg is, kun je geleidelijk overgaan op meer ingrijpende middelen.

Houd tijdens de behandeling voortdurend rekening met het voorkomen van nieuwe krassen. Gebruik ook dunne handschoenen om vingerafdrukken te voorkomen. Wat enorm helpt is om vooraf een goede foto van het voorwerp te maken zodat je de veranderingen kunt volgen.

Munten schoonmaken stappenplan

Munten schoonmaken is een nauwkeurig karweitje dat je volledige aandacht vereist om geen schade toe te brengen aan de munten. Hier volgt een stapsgewijze handleiding voor de behandeling van deze vondsten, met de focus op veiligheid en waarde behoud.

Voorgestelde Behandelmethoden

  1. Oplosmiddelen: Voor het verwijderen van vuilresten zonder roest. Gebruik oplosmiddelen zoals alcohol, aceton, wasbenzine of terpentine.
  2. Weken: Nuttig voor bodemvondsten die aan elkaar vastzitten. Weken in demi-water kan harde lagen verzachten.
  3. Zachte borstel: Een mechanische methode die weinig schade veroorzaakt. Gebruik zachte borstels en vermijd staalborstels.
  4. Reinig met Zuren: Effectief tegen corrosie, maar wees voorzichtig. Begin met zwakke zuren zoals azijnzuur en werk geleidelijk naar sterkere zuursoorten.
Munten schoonmaken

Munten met chemicaliën schoonmaken

Beschermingsmiddelen: Voordat je begint met de munten schoonmaken, draag beschermende middelen. Gebruik een veiligheidsbril en handschoenen om je tegen de chemicaliën te beschermen. Daarnaast voorkomt goede ventilatie dat je deze dampen inademt.

Chemicaliën aanmaken: Bij het aanmaken van de chemicaliën is het belangrijk om het zuur of de base te mengen met demi-water om spetters te voorkomen, dit kan de munten uiteindelijk beschadigen.

Spoelen: Na elke behandeling moet je het gereinigde voorwerp grondig af spoelen met demi-water. Hierdoor is de kans op schade door achtergebleven chemicaliën kleiner.

Droog met zachte Doek: Zodra je klaar bent met afspoelen, is het tijd om de munten voorzichtig te drogen. Gebruik een zachte doek dit voorkomt krassen bij het droogmaken van de munten.

Verschillende munten schoonmaken

  1. Goud: Goud vormt geen corrosie, dus vuil kan worden verwijderd met zeep.
  2. Zilver: Corrosie op zilver kan worden verwijderd met citroenzuur.
  3. Koper en Koperlegeringen: Gebruik zuren voor lichte corrosie, vermijd behandeling bij dikke corrosielagen.
  4. Lood/Tin: Niet aanbevolen om te reinigen vanwege moeilijkheid en gezondheidsrisico’s.
  5. IJzer: Kan mechanisch of met zuur worden gereinigd. Controleer vooraf of er nog ijzer aanwezig is.
  6. Zink: Corrosie kan worden verwijderd met een zwak zuur.
munten schoonmaken

Wat je vooral NIET moet gebruiken

Bepaalde reinigingsmethoden worden ten zeerste afgeraden, omdat ze schade aan de munten kunnen veroorzaken. Hieronder volgen de middelen die beter vermeden kunnen worden:

Commerciële middelen: Het gebruik van krachtige commerciële reinigingsproducten wordt sterk afgeraden bij munten schoonmaken. Hoewel deze producten mogelijk effectief zijn in het verwijderen van corrosie en vuil, veroorzaken ze vaak schade aan de munten. Door deze middelen kan het metaal aangetast worden.

Gereedschap: Het verwijderen van vuil of corrosie met behulp van gereedschap wordt eveneens afgeraden. Het gebruik van harde materialen zoals schuurpapier, schrapers of metalen borstels kan krassen veroorzaken en het oppervlak van de munten beschadigen.

Stralen: Het stralen of zandstralen wordt eveneens afgeraden. De stralen zijn te krachtig en veroorzaken snel schade aan munten.

Ultrasoon Reiniger: Een ultrasoon reiniger is voor veel voorwerpen zeer effectief maar het is niet geschikt voor munten schoonmaken. De trillingen en golven die bij een ultrasoon reiniger worden gebruikt, kunnen de munten beschadigen.

Conclusie

Munten schoonmaken is een precisie werk, waarbij je voorzichtig te werk moet gaan. Begin met milde methoden en schaal indien nodig op. Indien je oude munten schoonmaakt wees dan vooral voorzichtig dat je met het schoonmaken geen nieuwe krassen op de munten veroorzaakt.

Koning Poets
Logo
Shopping cart