Paardenmiddel tegen Jicht

Jicht is een vorm van artritis wat wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten en kan acute jichtaanvallen veroorzaken. Er zijn veel mensen met jicht maar niet iedereen heeft ernstige bijwerkingen bij een aanval van jicht.

In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen en behandeling van deze aandoening, met specifieke aandacht voor het gebruik van colchicine als een effectief paardenmiddel tegen deze pijnlijke aandoening.

Wat is Jicht?

Jicht is een vorm van ontstekingsartritis wat ontstaat wanneer er teveel aanmaak van urinezuur is, wat vervolgens in het bloed terecht komt. Hierdoor ontstaan scherpe urinezuurkristallen in gewrichten met acute aanvallen als gevolg. De symptomen van jicht merk je pas vaak als het gewricht warm wordt en daarna volgen vaak: pijn, zwellingen en ontstekingen, meestal in de grote teen maar ook in andere gewrichten zoals de voet wat de bewegingsvrijheid van patiënten enorm belemmerd. Een aantal mensen met deze aandoening heeft juist weer last van hun handen of andere gewrichten.

Oorzaken van Jicht

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze vervelende aandoening. Een van de belangrijkste oorzaken is een verhoogd niveau van de hoeveelheid urinezuur in het bloed.

 • Dieet: Een dieet rijk aan purinerijke voedingsmiddelen zoals rood vlees en zeevruchten kan de urinezuur graad verhogen en acute jichtaanvallen veroorzaken.
 • Alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik, vooral bier, staat bekend als een risicofactor voor het ontwikkelen van acute jichtaanvallen bij een aantal patiënten.
 • Erfelijk: Helaas speelt erfelijkheid ook een verhoogde kans op het krijgen van deze aandoening.
Paardenmiddel tegen Jicht

Symptomen en Klachten

De symptomen van jicht zijn vaak acuut en kunnen plotseling optreden, vaak ’s nachts. Typische klachten zijn intense gewrichtspijn, zwelling, roodheid en beperkte beweeglijkheid van het aangetaste gewricht.

 • Intense gewrichtspijn: Vooral in de grote teen, maar ook in andere gewrichten.
 • Zwelling en Roodheid: De aangetaste gewrichten worden gezwollen, warm en rood.
 • Pijn bij bewegen: Tijdens acute aanvallen kan het moeilijk zijn om het gewricht normaal te bewegen.

Bestaat een Paardenmiddel tegen Jicht?

Hoewel er geen specifiek paardenmiddel tegen jicht bestaat, wordt colchicine vaak beschouwd als een krachtige behandeling voor jichtaanvallen. Colchicine werkt door de ontsteking en pijn in de aangetaste gewrichten te verminderen. Het is wel belangrijk om te weten dat een dosering van colchicine ernstige bijwerkingen kan hebben, en het gebruik ervan moet zorgvuldig worden afgestemd met de huisarts als middel tegen jicht.

Medicatie voor Jicht

Patiënten met chronische jicht hebben veel baat bij een medicamenteuze behandeling voor de langere termijn. De behandeling van patiënten gebeurd vaak met colchicine. Daarnaast zijn er nog een aantal medicijnen voor de behandeling van jicht zoals niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s), corticosteroïden en medicijnen die de productie of het gehalte aan urinezuur beïnvloeden.

 • NSAID’s: Patienten met jicht ervaren dat de ontsteking en pijn minder heftig zijn tijdens door dit medicijn tijdens acute jichtaanvallen.
 • Corticosteroïden: Kunnen worden gebruikt voor snelle verlichting van symptomen met acute jicht.
 • Urinezuur medicijnen: Allopurinol en febuxostat kunnen worden voorgeschreven als effectief middel tegen jicht om urinezuur niveaus te reguleren wat plotselinge aanvallen of de kans op acute jicht verminderd.

Sint Maartenskliniek

De Sint Maartenskliniek weet veel over het behandelen van pijnlijke gewrichtsziekten zoals het geval is bij patiënten met jicht. Ze gebruiken hierbij nieuwste richtlijnen uit de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie en doen zelf ook klinisch onderzoek over het chronisch verloop van deze ziekte. 

Wanneer de definitieve diagnose jicht is vastgesteld en je maakt een afspraak bij de Reumatologie-afdeling van de Sint Maartenskliniek, dan praten ze met je over je ziekte, de medicijnen die je neemt, en wat je kunt doen om je beter te voelen. Zorg voor patiënten is van goede kwaliteit waarbij ze een persoonlijk behandelplan voor de langere termijn maken.

Als ze medicijnen voorschrijven voor deze aandoening, proberen ze het medicijn te vinden dat het beste voor jou werkt om de kans op jichtaanvallen te verkleinen, met zo min mogelijk ernstige bijwerkingen.

Paardenmiddel tegen Jicht colchicine medicijnen

Voorkomen van Jicht

Het voorkomen en verminderen van jichtaanvallen kan worden bevorderd door gezonde levensstijlkeuzes en het vermijden van specifieke triggers. 2

 • Dieet: Vermijd purinerijk voedsel zoals rood vlees of purinerijke vissoorten. Kies voor magere zuivel, groenten en volle granen. De productie van urinezuur word gestimuleerd door purinerijk eten.
 • Hydratatie: Drink voldoende water om het urinezuur te verdunnen en uitscheiding van urinezuur te bevorderen.
 • Overgewicht: Door op een gezond gewicht te blijven heb je een lager risico op jicht, de hoeveelheid urinezuur in je lichaam blijft dan op gezond niveau. De kans op jicht en een hoge bloeddruk komt vaker voor bij mensen met overgewicht.
 • Alcohol: Beperk alcoholgebruik, vooral bier, om risico op jichtaanvallen te verminderen.
 • Lichaamsbeweging: Sportieve dingen doen zoals wandelen, zwemmen, en fietsen helpen je op gezond gewicht te blijven wat goed is voor de algemene gezondheid en het risico op jicht verkleind.
 • Stress: Er is een duidelijke relatie tussen jicht en stress. Op zijn tijd ontspannen en goed omgaan met psychische belasting kunnen helpen om jichtaanvallen te voorkomen in het dagelijks leven.

Het is belangrijk om met een huisarts te overleggen voor een persoonlijk behandelingsplan. Deze kan rekening houden met individuele gezondheidsklachten en je medische geschiedenis.

Veelgestelde Vragen

 • Is Colchicine gevaarlijk? Colchicine kan vervelende bijwerkingen veroorzaken, waaronder misselijkheid, braken en diarree. Raadpleeg een arts voor de aanbevolen dosering van colchicine en voorkom dat er ernstige bijwerkingen optreden.
 • Is jicht te genezen? De ziekte jicht is waarschijnlijk nooit volledig te genezen. Maar een vroege diagnose, medicatie en levensstijlaanpassingen helpen bij het beheersen van deze aandoening.
 • Wat te doen tegen jicht? Behandelingsopties omvatten medicatie, levensstijlaanpassingen en het vermijden van triggers zoals purinerijke voeding.
 • Hoelang duurt jicht? De duur van een jichtaanval varieert, maar met effectieve behandeling kunnen symptomen doorgaans binnen enkele dagen tot weken verminderen voor mensen met jicht.
 • Waar kan ik met lotgenoten praten? Omdat er veel onduidelijkheid bij patiënten met de ziekte jicht is, kan het helpen om te praten met lotgenoten. Veel mensen met de ziekte jicht vinden steun bij de Vereniging voor Jichtpatiënten.

Conclusie

Hoewel er geen specifiek paardenmiddel tegen jicht is, kan een behandeling met colchicine goede resultaten geven in pijnverlichting. Oorzaken van acute jichtaanvallen zijn vaak een verhoogd urinezuur door voeding, alcohol en erfelijkheid waardoor je chronische jicht kan hebben. Symptomen zijn intense gewrichtspijn en zwelling.

Behandelen is vaak de uitscheiding van urinezuur verhogen en de aanmaak verlagen. Dit kan met medicijnen maar ook met levensstijlaanpassingen. Vroege diagnose en goede kwaliteit zorg voor patiënten kunnen de frequente bijwerkingen verminderen. Raadpleeg altijd een arts voor een persoonlijk behandelplan.

Koning Poets
Logo
Shopping cart