Pizzasteen Schoonmaken

In dit artikel leer je alles over een pizzasteen schoonmaken. Een pizzasteen is een essentieel hulpmiddel voor liefhebbers van een zelfgemaakte perfecte pizza. Of je nu een fervent barbecueër bent die de pizzasteen op de grill gebruikt, een kamado-eigenaar die geniet van de veelzijdigheid ervan, of een trotse bezitter van een Big Green Egg, het is van cruciaal belang om je pizzasteen regelmatig schoon te maken.

Het bakken van pizza met behulp van een goede pizzasteen zorgt voor een heerlijk krokante pizza met een knapperige korst. Maar hoe moet je deze verschillende soorten schoonmaken? Doordat je geen scherpe voorwerpen mag gebruiken kan schoonmaken een lastige taak zijn. In dit artikel leren we je verschillende soorten schoonmaken variërend van Cadac tot kamado en Big Green Egg.

Soorten pizzasteen

Er bestaan verschillende soorten pizzastenen, die elk op hun eigen manier schoongemaakt moeten worden, dit zijn de meest voorkomende soorten:

 • Cordieriet stenen: Deze stenen zijn populair vanwege hun duurzaamheid en bestendigheid tegen thermische schokken. Ze zijn ook vaak lichter dan andere soorten stenen.
 • Keramische stenen: Deze stenen hebben de neiging om warmte gelijkmatiger te verdelen en vaak een dikke pizzasteen. Ze kunnen wel gevoeliger zijn voor mogelijke temperatuur schommelingen.
 • Gietijzeren stenen: Gietijzeren stenen hebben uitstekende warmtebehoudende eigenschappen, maar vereisen specifiek onderhoud om roestvorming te voorkomen. Een voordeel is dat ze wel schoon te maken zijn met een harde borstel.

Pizzasteen schoonmaken

Het schoonmaken van de meeste pizzastenen is een eenvoudige taak, maar het vergt wel enige zorg om ervoor te zorgen dat de steen zijn optimale prestaties behoudt. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het schoonmaken van je pizzasteen:

 • Laat de pizzasteen afkoelen: Voordat je begint met schoonmaken, zorg ervoor dat de hete pizzasteen volledig is afgekoeld. Het is essentieel om thermische schokken te voorkomen, wat kan gebeuren als je een hete steen in contact brengt met koud water.
 • Verwijder resten: Gebruik een spatel of een zachte borstel om grote voedselresten en aangekoekte stukjes te verwijderen. Doe dit voorzichtig om krassen op de steen te voorkomen.
 • Vochtige doek: Maak een droge doek nat met warm water en veeg de pizzasteen schoon. Als er hardnekkige vlekken zijn, kun je een mild afwasmiddel gebruiken.
 • Hardnekkige vlekken: Voor hardnekkige vlekken kun je een mengsel van water en bakpoeder maken tot een pasta-achtige consistentie. Breng dit aan op de vlekken en laat het even intrekken voordat je het afveegt.
 • Geen zeep of schoonmaakmiddel: Vermijd het gebruik van zeep of agressieve chemische reinigingsmiddelen, omdat deze de smaak van je pizza kunnen beïnvloeden.
 • Droog volledig: Laat de pizzasteen volledig drogen voordat je hem opbergt. Je kunt dit proces versnellen door de steen in de oven te plaatsen op een lage temperatuur.

Nu we de algemene stappen hebben besproken, laten we het hebben over specifieke instructies voor populaire pizzastenen, zoals die van Cadac, kamado’s en de Big Green Egg.

pizzasteen schoonmaken

Cadac pizzasteen schoonmaken

Cadac staat bekend om zijn hoogwaardige barbecue-accessoires, waaronder pizzastenen. Het schoonmaken van een Cadac pizzasteen volgt dezelfde basisstappen, maar hier zijn enkele specifieke tips:

 • Controleer of de Cadac pizzasteen vaatwasmachinebestendig is. Sommige modellen kunnen veilig in de vaatwasser worden geplaatst, maar het is altijd het beste om de gebruiksaanwijzing te raadplegen.
 • Vermijd agressief schrobben van eventuele etensresten. Cadac pizzastenen hebben namelijk meestal een anti-aanbaklaag, en overmatig schrobben kan deze beschadigen.

Kamado pizzasteen schoonmaken

Kamado’s, met hun veelzijdigheid en superieure warmtebehoud, zijn populair voor het bakken van pizza’s. Hier zijn enkele specifieke tips voor het schoonmaken van een kamado pizzasteen:

 • Verwijder asresten voorzichtig met een aspook. Dit helpt voorkomen dat as zich vermengt met voedselresten tijdens het schoonmaken.
 • Kamado pizzastenen kunnen vaak de hoogste temperatuur aan van de standaard stenen, wat lekker is dan, want dan krijg je een goede pizza met een krokante bodem, maar betekent ook dat je extra voorzichtig moet zijn bij het beetpakken van deze hete steen.

Big Green Egg pizzasteen schoonmaken

De Big Green Egg, bekend om zijn keramische constructie, produceert sappige en smaakvolle pizza’s. Hier zijn enkele tips voor het schoonmaken van een Big Green Egg pizzasteen:

 • Controleer de gebruiksaanwijzing van Big Green Egg, omdat sommige modellen mogelijk specifieke reinigingsinstructies hebben.
 • Overweeg om een grillsteenborstel met messing borstelharen te gebruiken voor het reinigen van je Big Green Egg pizzasteen. Messing borstelharen zijn zachter en zullen de keramische coating niet beschadigen.
verbrande pizzasteen schoonmaken

Verbrande pizzasteen schoonmaken

Als je per ongeluk je pizza steen hebt verbrand, raak dan niet in paniek. Hier zijn enkele stappen om een verbrande pizzasteen schoon te maken:

 • Laat de steen volledig afkoelen.
 • Gebruik een plastic of houten spatel om de verbrande resten voorzichtig te verwijderen.
 • Maak een pasta van water en bakpoeder en breng dit aan op de verbrande gebieden.
 • Laat de pasta enige tijd intrekken voordat je het afveegt met een zachte doek.

Pizzasteen Onderhoud

Naast regelmatig schoonmaken, zijn er enkele onderhoudstips om de levensduur van je pizzasteen te verlengen:

 • Gebruik houten pizzaschep: Om pizza gemakkelijk op de hete steen te plaatsen en eraf te halen, gebruik je een houten pizzaschep. Gebruik geen metalen pizzaschep die kunnen de steen gemakkelijk beschadigen. Een plastic spatel is ook een goede optie.
 • Aangebrand voedsel: Als er toch voedsel aanbrandt op de pizzasteen, probeer dan voorzichtig de verbrande resten te verwijderen met een plastic spatel of een borstel.
 • Temperatuursveranderingen: Vermijd snelle temperatuursveranderingen, zoals het plaatsen van een hete steen onder koud water. Dit kan leiden tot barsten.
 • Invetten pizzasteen: Om de steen te helpen kruiden en om een antiaanbaklaag te bevorderen, kun je de pizzasteen af en toe licht invetten met een beetje olijfolie (extra vergine).
 • Opbergen: Bewaar de pizzasteen goed op een koele, droge plaats. Zorg ervoor dat het niet wordt blootgesteld aan extreme temperaturen of vocht.
pizzasteen schoonmaken

Geur reinigen van Pizzasteen

Als de pizzasteen onaangename geuren heeft geabsorbeerd, probeer dan de volgende oplossingen om dit te reinigen:

 • Verwarm op hoge temperatuur: Verwarm de pizzasteen op een hoge temperatuur gedurende een uur om de geuren te verminderen dit brand de steen schoon.
 • Citroensap voor geur: Als de pizzasteen nog steeds een sterke geur heeft, wrijf deze dan in met citroensap en laat het een tijdje intrekken voordat je het afveegt.

Conclusie

Een goed onderhouden pizzasteen is de sleutel tot het bereiden van de perfecte pizza. Of je nu een Cadac, kamado of Big Green Egg pizzasteen hebt, met de juiste zorg en aandacht blijft je pizzasteen in topconditie. Volg de eenvoudige stappen voor het schoonmaken en geniet keer op keer van een knapperige zelfgemaakte pizza uit je eigen oven of barbecue.

Koning Poets
Logo
Shopping cart