Steelwratjes verwijderen

In dit artikel leer je de beste manier om steelwratjes te verwijderen. Deze goedaardige huidtumoren zijn maar enkele millimeters groot en komen vaak pas voor op middelbare leeftijd bij zowel mannen als vrouwen. Ze worden in medische termen Fibromen genoemd, en ze lijken op echte wratten. Ondanks deze zachte huiduitstulpingen onschuldig zijn en pas op latere leeftijd verschijnen wil je ze vaak vanuit cosmetisch oogpunt verwijderen voor een mooie huid.

De oorzaak van steelwratjes is vaak door ouderdom, genetische aanleg, hormonale schommelingen of overgewicht. Er kunnen zich constant nieuwe steelwratjes vormen die op de huid zichtbaar zijn en soms kunnen lijken op gewone wratten. Vaak komen ze voor op warme plekken zoals onder je oksels of in je nek. Deze goedaardige huiduitstulpingen kunnen ook voorkomen op gevoelige plekken, waarbij je vaak een behandeling nodig hebt waarbij ze het goedaardig gezwel wegsnijden of bevriezen. Er zijn verschillende manieren voor een effectieve verwijdering van deze uitstekende stukjes huid.

Verwijdering van steelwratjes kan door middel van een professionele behandeling onder plaatselijke verdoving zoals hierboven benoemd, of je koopt een ‘Steelwratjes Thuiskit’ om ze zelf te verwijderen.

Steelwratjes verwijderaars bieden een effectieve behandeling en het voordeel om steelwratjes snel zelf te behandelen door middel van een betrouwbare bevriezingsmethode.  

Steelwratjes zelf verwijderen

Als je deze goedaardige huidgezwelletjes op een effectieve manier wilt verwijderen, zijn er van verschillende merken producten die een hygiënische thuisbehandeling mogelijk maken. Dit medisch hulpmiddel is vaak voor eenmalig gebruik en vaak is één behandeling voldoende voor het verwijderen van deze onschuldige huidgezwellen.

Bij een groot aantal steelwratjes is het vaak aan te raden om een product met verwisselbare applicator te kiezen. Het voordeel is dat je dan een afzonderlijke applicator kan aanschaffen als meerdere behandelingen nodig zijn.

Hier volgen producten voor uitwendig gebruik om steelwratjes thuis te behandelen:

 • Heltiq Steelwratjes: Dit product maakt gebruik van cryotherapie, waarbij de steelwratjes worden bevroren met behulp van een speciale applicator die je aanbrengt op de zichtbare plek. Lees de instructies op de verpakking voor een succesvolle verwijdering.
 • Excilor Steelwratten behandeling: De Excilor steelwratjes behandeling werkt door middel van een pleister die steelwratjes effectief verwijderd. Steelwratjes groter dan 3mm diameter zijn niet met deze methode te behandelen. Grotere fibromen kan je wel met de bevriezingsmethode verwijderen of bij een dermatoloog.
steelwratjes verwijderen

Steelwratjes verwijderen met appelazijn

Een andere methode om steelwratten te verwijderen is het gebruik van appelazijn. Hier is een eenvoudige uitleg van de stappen om deze methode toe te passen:

 1. Mix gelijke delen appelazijn en water (1:1) in een kom.
 2. Doop een wattenstaafje in appelazijn en breng het aan op de steelwrat. Zorg ervoor dat het wattenstaafje goed doordrenkt is met azijn.
 3. Plak een pleister over het watje en het steelwratje om het op zijn plaats te houden zodat het goed kan inwerken.
 4. Laat het azijnmengsel en de pleister enkele dagen zitten.
 5. Na verloop van tijd zou het steelwratjes moet uitdrogen en eraf vallen.

Steelwratjes verwijderen met sudocrème

Veel mensen op internet beweren dat je sudocrème kunt proberen om steelwratjes weg te halen, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt. Hier zijn eenvoudige stappen om dit te proberen:

 1. Was je handen goed en reinig het gebied rond het steelwratje met water en zachte zeep. Dep het daarna voorzichtig droog.
 2. Smeer een dunne laag sudocrème rechtstreeks op het steelwratje. Zorg ervoor dat het goed bedekt is.
 3. Plak een steriel verband over het behandelde steelwratje om de sudocrème op zijn plek te houden.
 4. Laat de sudocrème en het verband enkele uren of ’s nachts zitten. Herhaal dit dagelijks.
 5. Hou goed in de gaten hoe het steelwratje reageert. Stop meteen als er irritatie, allergische reacties of andere ongewone symptomen optreden.

Hoewel sudocrème door sommigen op internet wordt beschouwd als een effectieve methode voor het verwijderen van steelwratjes, ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor deze claim.

steelwratjes verwijderen

Steelwratjes laten verwijderen

Een dermatoloog kan verschillende methodes gebruiken om steelwratjes weg te halen vaak is dit afhankelijk van de grootte en de plaats waar deze voorkomt. Ga na of er een cosmetisch spreekuur is bij de dermatoloog waarbij je in een vrijblijvend gesprek vraagt welke behandeling van fibromen het beste past bij jou situatie en wat de precieze behandeling inhoudt.

Cosmetische dermatologie valt niet in het basispakket en word vaak niet vergoed door de zorgverzekering. Mocht er een medische noodzaak zijn waarbij bijvoorbeeld steelwratjes op een gevoelige plek zitten dan kan dit anders zijn.

 • Wegknippen: De huisarts kan kleine steelwratjes wegknippen met een chirurgisch schaartje.
 • Wegschrapen: Met een scherpe scalpel kan de huisarts het steelwratje voorzichtig wegschrapen.
 • Cryotherapie: Door middel van cryotherapie wordt vloeibare stikstof gebruikt om het steelwratje te bevriezen, waardoor het uiteindelijk afvalt.
 • Electrocoagulatie: Hierbij wordt gebruikgemaakt van elektrische stroom om het steelwratje te verwijderen.

Conclusie

Als je last hebt van steelwratjes of cosmetische bezwaren hebt is dat een goede reden om steelwratjes te verwijderen voor een stralend gezonde huid. Steelwratjes kunnen niet alleen ongemakkelijk zijn maar zich ook verspreiden naar andere delen van je lichaam. Gelukkig zijn er verschillende manieren om steelwratjes te verwijderen.

Een behandeling met een steelwratjes thuiskit kan ook een effectieve manier zijn om er vanaf te komen. Maar bij grotere fibromen kan een dermatoloog beter zijn. Deze gebruikt verschillende manieren zoals cryotherapie (de wrat bevriezen), elektrocauterisatie (de wrat verbranden) of lasertherapie voor een snelle behandeling.

Gelukkig zijn steelwratjes goedaardig maar een mogelijke oorzaak kan wel overgewicht zijn dus krijg je snel nieuwe fibromen dan kan het lonen om op een gezond gewicht te blijven.

Koning Poets
Logo
Shopping cart