Bakplaat Schoonmaken

Bakplaten zijn essentiële keukengereedschappen die vaak worden gebruikt bij het bereiden van diverse gerechten, van knapperige groenten tot sappige stukken vlees. Na verloop van tijd en herhaaldelijk gebruik kunnen zelfs professionele bakplaten behoorlijk vies en aangekoekt raken, wat niet alleen de kwaliteit van je gerechten kan beïnvloeden door een onaangename geur, maar ook de levensduur van je bakplaat kan verkorten. 

In dit artikel zullen we verschillende effectieve methoden bespreken om bakplaten schoon te maken, evenals tips voor het onderhouden ervan om ze in optimale conditie te houden. Als je te maken hebt met aangekoekte resten, ingebrande vlekken, dan is het de hoogste tijd om je professionele bakplaten weer glanzend en grondig schoon te maken.

Bakplaat schoonmaken kan met azijn, zeepsop, baking soda en nog veel meer methodes

Bakplaat Schoonmaakmethodes

Het schoonmaken van een bakplaat kan een lastige taak zijn, vooral als er hardnekkige etensresten op het oppervlak vastzitten. Maar met de juiste methoden en hulpmiddelen zoals bakplaatreiniger heb je in een mum van tijd de bakplaat weer schoon van al het hardnekkige vuil. Hier zijn een aantal manieren om een bakplaat schoon te maken:

 • Schoonmaken met baking soda: Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een uitstekend schuurmiddel dat helpt bij het verwijderen van aangekoekte resten of als de bakplaat extreem vies is. Meng een flinke laag baking soda met water, breng deze aan op de bakplaat, laat het even intrekken en schrob vervolgens met een spons of borstel de bakplaat goed schoon.
 • Bakplaat weken in heet zeepsop: Een bakplaat laten weken in heet zeepsop en een laagje water is vaak een effectieve methode om hardnekkige vlekken en aangebakken resten te verwijderen. Deze methode werkt vooral goed bij vettig of sterk vervuilde bakplaten.
 • Schoonmaken met vaatwastablet: Een vaatwastablet kan worden gebruikt om hardnekkig vuil op bakplaten te verwijderen. Week de bakplaat in warm water met een opgeloste vaatwastablet en laat het een tijdje weken voordat je het grondig schoonmaakt. Maak daarna de bakplaat droog met een schone doek.
 • Schoonmaken met ammoniak: Ammoniak is een goede bakplaat reiniger en helpt bij het losweken van ingebrande vlekken op bakplaten. Meng een kleine hoeveelheid van de fles ammoniak met water, breng het aan op de bakplaat en laat het even inwerken voordat je het grondig schoonmaakt.
 • Schoonmaken met azijn: Azijn staat bekend om zijn reinigende eigenschappen en kan helpen bij het oplossen van vet en aangekoekte resten op bakplaten. Meng gelijke water met azijn, breng het aan op de bakplaat, laat het even een uurtje weken en reinig het vervolgens grondig.
 • Schoonmaken met citroen: Citroen heeft natuurlijke zure eigenschappen die kunnen helpen bij het verwijderen van vlekken en een frisse geur geven aan bakplaten. Wrijf de bakplaat in met citroensap en laat het even inwerken voordat je het schoonmaakt met warm water en zeep.
 • Schoonmaken met cola: Cola bevat fosforzuur, wat kan werken als bakplaat reiniger bij het losweken van aangekoekte resten op bakplaten. Giet een beetje cola over de bakplaat, laat het even weken en schrob vervolgens grondig schoon.
 • Schoonmaken met groene zeep: Groene zeep is een zachte zeep maar ook een veelzijdige bakplaat reiniger en is effectief tegen hardnekkig vet, verbrande etensresten en vlekken waardoor ze een stuk makkelijker van een vuile bakplaat te verwijderen zijn.

Met deze verschillende methodes kun je jouw vieze bakplaat weer schoon en glanzend maken, ongeacht hoe erg de vlekken of aangekoekte resten ook zijn. Experimenteer om te zien welke methode het beste werkt voor jouw situatie.

Een bakplaat schoonmaken van hardnekkig vuil is met regelmaat nodig

Specifieke Bakplaten Schoonmaken

Verschillende soorten bakplaten vereisen specifieke reinigingsmethoden vanwege hun unieke materialen en coatings. Hier bespreken we verschillende technieken voor het schoonmaken van verschillende soorten bakplaten:

 • Aluminium bakplaat schoonmaken: Aluminium bakplaten kunnen gemakkelijk worden gereinigd met een mengsel van warm water en afwasmiddel. Gebruik een zachte spons of vochtige doek om de bakplaat voorzichtig af te vegen. Vermijd schurende reinigingsmiddelen die het oppervlak van de aluminium bakplaat kunnen beschadigen.
 • Bakplaat met antiaanbak schoonmaken: Het schoonmaken van een bakplaat met antiaanbaklaag is eenvoudig. Laat de bakplaat afkoelen na gebruik. Veeg eventuele voedselresten weg met een zachte spons of keukenpapier. Was de bakplaat af met lauwwarm water en een milde zeep. Spoel de bakplaat af en droog hem grondig af met een droge doek.
 • Glazen bakplaat schoonmaken: Glazen bakplaten kunnen gevoeliger zijn dan andere materialen. Laat de glazen bakplaat eerst afkoelen voordat je begint met schoonmaken om barsten te voorkomen. Gebruik een afwasmiddel en warm water om de glazen plaat schoon te maken. Vermijd plotselinge temperatuurveranderingen, zoals de plaat direct plaatsen op een koud oppervlak als deze nog heet is, hierdoor kan het glas breken en dat is natuurlijk zonde.
 • Emaille bakplaat schoonmaken: Emaille bakplaten zijn van goede kwaliteit maar je moet voorzichtig zijn met het reinigen om krassen en beschadigingen te voorkomen. Gebruik een mild afwasmiddel en warm water om de bakplaat schoon te maken. Vermijd agressieve schuurmiddelen en schuursponzen die het emaille kunnen beschadigen. Droog de bakplaat grondig af met een schone doek na het reinigen om roestvorming te voorkomen.
 • Elektrische bakplaat of Elektrische grillplaten: Bij een elektrische bakplaat schoonmaken ga je als volgt te werk: Gebruik een vochtige doek of spons om etensresten of vet weg te vegen. Voor hardnekkige vlekken meng warm water en afwasmiddel en gebruik een spons om de bakplaat of grillplaat te schrobben. Spoel de bakplaat of grillplaat af met schoon water en dep hem maak hem droog. Als de bak- of grillplaten verwijderbaar zijn, kun je ze ook een paar minuten in een warm sopje laten weken voordat je ze gaat schrobben.

Met deze specifieke richtlijnen kun je de verschillende soorten bakplaten effectief schoonmaken en hun levensduur verlengen. Pas de reinigingsmethoden aan op basis van het materiaal van jouw bakplaat en zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat om schade te voorkomen.

Bakplaat Onderhoud

De juiste bakplaten zijn onmisbaar voor iedereen die van bakken en koken houdt. Van koekjes en cakes tot geroosterde groenten, deze bakplaten worden vaak gebruikt in de keuken. Na verloop van tijd kunnen ze echter vlekkerig en vettig worden, wat de kwaliteit van je bakproducten kan aantasten. Om ervoor te zorgen dat je professionele bakplaten schoon en in goede staat blijven, volgen hier enkele tips om ze te onderhouden:

 • Gebruik bakpapier: Leg bakpapier op de bakplaat voordat je eten erop plaatst. Dit voorkomt direct contact tussen voedsel en de bakplaat, waardoor de kans op aangekoekte bakplaten voorkomt en de oven schoon blijft.
 • Invetten: Voordat je de bakplaat gebruikt is het verstandig om de bakplaat lichtjes in te vetten met olie of boter. Dit voorkomt dat voedsel vastplakt en aankoekt op hoge temperatuur.
 • Regelmatig schoonmaken: Maak de bakplaat na elk gebruik direct schoon met een stuk keukenpapier. Hoe langer voedselresten op de bakplaat blijven zitten, hoe moeilijker ze te verwijderen zijn. De bakplaat schoonmaken is het makkelijkste als deze nog warm is.
Een ingebrande bakplaat of aangekoekte bakplaat is een ramp om schoon te maken, volg onze gids

Aangekoekte bakplaat schoonmaken

Laat de bakplaat weken: Als er voedsel is ingebrand op de bakplaat, laat de bakplaat dan een uur weken in warm zeepsop voordat je begint met schoonmaken. Dit helpt om de aangekoekte resten los te weken en gemakkelijker te verwijderen.

 • Gebruik een schraper: Gebruik een plastic of houten schraper om voorzichtig ingebrande resten van de bakplaat te schrapen. Wees voorzichtig om het glad oppervlak van de bakplaat niet te beschadigen.
 • Baking soda pasta: Maak een pasta van baking soda en water en breng deze aan op de ingebrande delen van de bakplaat. Laat het een tijdje intrekken voordat je het afveegt met een spons of doek.
 • Gebruik een ovenreiniger: Als de ingebrande resten bijzonder hardnekkig zijn, is het een goed idee om gebruik te maken van een ovenreiniger (Bijv: HG ovenreiniger) die geschikt is voor het reinigen van bakplaten. Volg altijd de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

Door deze preventieve maatregelen toe te passen en met deze tips voor het schoonmaken van ingebrande bakplaten, kan je de levensduur van de hoge kwaliteit bakplaten verlengen.

Conclusie

Het reinigen van de bakplaat is belangrijk voor de hygiëne en het voorkomen van een onaangename geur. Regelmatig reinigen van de bakplaat helpt bij het verwijderen van opgehoopt vet, voedseldeeltjes en bacteriën die de smaak van eten kunnen beïnvloeden. Het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen is belangrijk om beschadiging van het bakplaatoppervlak te voorkomen.

Koning Poets
Logo
Shopping cart