Chroom Poetsen

In dit artikel leer je chromen onderdelen schoonmaken. Chroom staat bekend om zijn glanzende en duurzame eigenschappen, maar na verloop van tijd kan het oppervlak dof worden of vlekken vertonen. Chroom is vergeleken met andere soorten metalen vrij zacht metaal, en is gevoelig voor invloeden van buitenaf. Chroom onderdelen regelmatig poetsen is dus belangrijk voor een langdurige bescherming.

Om de oorspronkelijke glans van chromen onderdelen te behouden en ongewenste vlekken te verwijderen zijn er verschillende manieren die effectief kunnen zijn. Hieronder behandelen we de meest populaire methodes om een chroom oppervlak schoon te houden met een prachtige glans!

Wat is goede Chroompoets?

Chroom staat bekend om zijn glanzende en duurzame eigenschappen, maar na verloop van tijd kunnen chromen oppervlakken dof worden of vlekken vertonen. Om de glans van chroom te behouden en ongewenste vlekken te verwijderen zijn er verschillende producten die effectief kunnen zijn. Hieronder behandelen we populaire methoden om chroom te poetsen.

chroom poetsen de radiator

Speciale Chroompoets

Goede chroompoets is een effectieve methode om chroom gemakkelijker schoon te houden. Er zijn vele soorten chroompoets beschikbaar en bijna allemaal werken ze even goed. Je kunt chroom door middel van deze speciale reiniger makkelijk schoonmaken zonder de chroom laag te beschadigen. Het gebruik van de juiste producten is belangrijk om chroom schoon te krijgen zonder het flinterdun laagje te beschadigen.

 • Breng op een natte handdoek met warm water wat chroom poetsmiddel aan.
 • Poets het chroom in cirkelvormige bewegingen schoon.
 • Spoel de handdoek en ga met de vochtige doek over de chromen onderdelen.
 • Spoel het chroom schoon en maak het droog met een andere doek.

Chroom Schoonmaken met Azijn

Azijn is een veelvoorkomend huishoudelijk product dat bekend staat om zijn reinigende eigenschappen. Het zuur in azijn helpt bij het verwijderen van vuil en vlekken op het chroomoppervlak.

 • Meng gelijke delen azijn met schoon water.
 • Breng het mengsel aan op de chroom onderdelen met een schone microvezeldoek.
 • Wrijf voorzichtig om vuil en vlekken te verwijderen.
 • Spoel daarna het chroom schoon en poets dof chroom met een droge microvezeldoek voor een glanzende finish.

Chroom Poetsen met Zilverpoets

Zilverpoets, hoewel ontworpen voor zilverwerk, kan ook effectief zijn voor het poetsen van chroom. Het helpt bij het herstellen van de glans en verwijdert vlekken.

 • Breng een kleine hoeveelheid zilverpoets aan op een zachte doek.
 • Wrijf het gelijkmatig over het chroomoppervlak.
 • Laat het even intrekken en poets het vervolgens op met een schone doek voor een verbluffende glans.

Chroom Poetsen met Aluminiumfolie

Het gebruik van aluminiumfolie is een manier om chroom te poetsen. De reactie tussen het aluminium en chroom kan vuil en vlekken verwijderen.

 • Pak een strook aluminiumfolie en maak daar een bal van en dompel deze in water.
 • Wrijf voorzichtig over het chroomoppervlak in cirkelvormige bewegingen om vuil en vlekken te verwijderen.
 • Spoel het chroom met water af en poets dof chroom op voor een stralende afwerking met in de meeste gevallen een goed resultaat.

Chroom Poetsen met WD-40

WD-40 staat bekend als een veelzijdig smeermiddel en reiniger, en het kan ook worden gebruikt om chroom te poetsen.

 • Spuit een kleine hoeveelheid WD-40 op een zachte doek.
 • Wrijf het over het chroomoppervlak.
 • Het helpt niet alleen bij het verwijderen van vuil maar laat ook een beschermende laag achter.

Chroom Poetsen met Tandpasta

Tandpasta, met zijn schurende eigenschappen, kan een verrassend effectief middel zijn voor het reinigen van chroom.

 • Breng een kleine hoeveelheid tandpasta aan op het chroomoppervlak.
 • Wrijf het voorzichtig in met een zachte doek.
 • Spoel af en poets op voor een verfrissende glans.

Het gebruik van deze producten kan een kosteneffectieve en milieuvriendelijke manier zijn om chroom te poetsen. Kies de methode die het beste bij je beschikbare materialen past en geniet van een sprankelende, glanzende afwerking op je chroomoppervlakken.

chroom poetsen

Hoe moet je Chroom poetsen?

Chroom kraan schoonmaken (Stappenplan)

 1. Verwijder los vuil: Spoel de kraan af om los vuil en stof te verwijderen.
 2. Breng reinigingsmiddel aan: Gebruik een chroomreiniger of een van de eerder genoemde huishoudelijke producten. Breng het aan op de kraan.
 3. Scrub grondig: Gebruik een zachte borstel of doek om het reinigingsmiddel over de kraan te verspreiden. Besteed extra aandacht aan moeilijk bereikbare gebieden.
 4. Spoel af: Spoel de kraan grondig af met water om alle reinigingsmiddelen te verwijderen.
 5. Droog en poets: Droog de kraan af met een schone, droge doek en poets het chroom op voor een glanzende afwerking.

Roest van Chroom Verwijderen (Stappenplan)

 1. Maak een pasta: Meng baking soda met water om een dikke pasta te vormen.
 2. Breng aan op roestige gebieden: Smeer de pasta op de roestige delen van het chroom.
 3. Laat inwerken: Laat de pasta enkele uren inwerken om de roest los te maken.
 4. Scrub en spoel af: Gebruik een zachte borstel om de roest voorzichtig te scrubben. Spoel het chroom grondig af en poets het op.

Verweerd Chroom Poetsen (Stappenplan)

 1. Verwijder vuil: Reinig chromen oppervlaktes grondig om vuil en stof te verwijderen.
 2. Gebruik aluminiumfolie: Gebruik de eerder genoemde methode van aluminiumfolie om verweerd chroom nieuw leven in te blazen.
 3. Poets op: Poets het chroom op met een zachte doek om de glans te herstellen.
Chroompoets is ideaal voor hardnekkige vlekken op chrome onderdelen

Hoe moet je Chroom Polijsten?

 • Reinig het oppervlak: Verwijder vuil en stof door het chroomoppervlak grondig te reinigen.
 • Chroompoets: Gebruik een chroom polijstmiddel of een fijn polijstmiddel dat geschikt is voor chroom voor een langdurige bescherming.
 • Breng chroompoets aan: Volg de instructies op de verpakking en breng een dun laagje polijstmiddel aan op het chroomoppervlak.
 • Polijsten: Gebruik een zachte doek of een polijstwiel om het chroom te polijsten. Beweeg in cirkelvormige bewegingen voor de beste resultaten.
 • Veeg polijstmiddel weg: Verwijder eventueel overtollig polijstmiddel met een schone doek.
 • Oppoetsen: Gebruik een schone, droge doek om het chroom op te poetsen tot een schitterende glans.

Roest op Chroom

Roest op chroom is lastig, en kan je het beste behandelen met chroompoets. Hiermee poets je hardnekkige vlekken weg en haal je al veel roest van het laagje chroom af. Na het poetsen gebruik je een zachte microvezeldoek om het oppervlak schoon te vegen. 

Wanneer de roest al dieper zit kan je het met aluminiumfolie lichtjes opschuren om te zien of het laagje chroom weer zichtbaar word. In het uiterste geval kan je roest op de chroom laag opschuren met fijne staalwol. Roest met staalwol verwijderen is riskant omdat je snel het onderliggende metaal beschadigd waardoor er krassen zichtbaar blijven.  

Chroom coating

Om vlekken, corrosie en vervaging op chroom te voorkomen kan je een beschermende coating aanbrengen. Het is eenvoudig en biedt net even wat meer bescherming:

 • Selecteer de juiste coating: Er zijn speciale chroomcoatings beschikbaar die zijn ontworpen om een beschermende laag op het oppervlak aan te brengen. Deze coatings bevatten vaak ingrediënten die de hechting van vuil en vlekken verminderen, voor een optimale bescherming.
 • Aanbrengen volgens instructies: Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking van de coating zorgvuldig opvolgt. Het correct aanbrengen van de coating is essentieel voor een effectieve bescherming.
 • Herhaal de toepassing: Beschermende coatings slijten na verloop van tijd, vooral bij veelvuldig gebruik of blootstelling aan weersinvloeden. Overweeg periodiek de coating opnieuw aan te brengen om de beschermende eigenschappen te behouden.

Conclusie

Chroom poetsen is geen ingewikkelde taak, maar het vereist aandacht voor detail en het juiste gereedschap. Of je nu kiest voor azijn en tandpasta of speciale chroompoets, regelmatig onderhoud zal de levensduur van je chroomoppervlakken verlengen en zorgen voor langdurige bescherming.

Koning Poets
Logo
Shopping cart