Glazen schoonmaken

Je glazen schoonmaken is een belangrijke taak in het huishouden. Het is niet alleen hygiënisch, maar het kan ook helpen om de smaak van je drankjes te verbeteren. We hebben de beste tips en technieken om uw glazen te reinigen en te onderhouden, evenals een overzicht van de verschillende soorten glazen en hoe die het beste te reinigen zijn.

Wanneer was de laatste keer dat u uw glazen schoonmaakte? Het schoonmaken van glazen is typisch zo’n klusje dat je snel over het hoofd ziet, maar toch is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat er vuil en bacteriën op achterblijven, daarnaast kan het de smaak van uw drankje beïnvloeden.

Verschillende soorten glazen

De meeste glazen die we dagelijks gebruiken, zoals drinkglazen, zijn vaatwasmachinebestendig en kunnen zonder problemen in de vaatwasser worden gereinigd. Maar sommige speciale glazen vereisen handmatige reiniging om hun delicate aard te behouden.

Hieronder vindt u een overzicht van de beste methodes om verschillende soorten glazen schoon te maken:

 • Wijnglazen zijn er in verschillende maten en vormen en hebben dunne, delicate wanden. Dit maakt dat ze snel breken en deze glazen schoonmaken kan een lastig klusje zijn voor beginners. Om wijnglazen schoon te maken, moet u ze met de hand wassen om te voorkomen dat ze breken of beschadigen. Gebruik lauwwarm water en voeg een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel toe aan het water. Spoel het glas vervolgens af met warm water en laat het drogen op een droge, schone handdoek. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen of schurende sponzen, omdat dit de glazen kan beschadigen en de smaak van de wijn kan aantasten.
 • Champagneglazen zijn er in verschillende maten en vormen, maar hebben over het algemeen een lange, dunne steel en een brede, ondiepe kelk. Het delicate ontwerp maakt ze kwetsbaar voor breuk en daarom is het belangrijk om ze met de hand te wassen. Gebruik lauwwarm water en voeg een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel toe aan het water. Spoel het glas vervolgens af met warm water en droog het af met een schone, droge handdoek. Zorg ervoor dat de binnenkant van het glas grondig wordt gereinigd, omdat resten van champagne kunnen achterblijven en de smaak van de volgende glas champagne kunnen beïnvloeden.
 • Whiskeyglazen hebben meestal een korte steel en een brede kelk en zijn dikker dan wijnglazen en champagneglazen. Omdat whiskeyglazen vaak worden gebruikt om donkere, sterke dranken te drinken, kunnen er soms vlekken of resten van de drank achterblijven in het glas. Whiskey glazen schoonmaken doe je zo, gebruik warm water en een milde zeep en spoel het glas af onder stromend water. Droog het glas vervolgens af met een zachte doek. Als er nog steeds vlekken of resten in het glas zitten, kunt u een kleine hoeveelheid bakpoeder op een vochtige doek aanbrengen en het glas voorzichtig schoonmaken. Spoel het glas vervolgens af met warm water en droog het af met een zachte doek.
 • Martini glazen zijn er in verschillende maten en vormen, maar hebben over het algemeen een lange, dunne steel en een kegelvormige kelk. Het ontwerp van martini-glazen maakt ze gevoelig voor breuk en daarom is het belangrijk om ze voorzichtig te behandelen en met de hand te wassen.
glazen schoonmaken

Benodigdheden

Om uw glazen goed schoon te maken heeft u een aantal benodigdheden nodig. Hier zijn enkele dingen die u bij de hand moet hebben:

 • Een schone en droge doek
 • Afwasmiddel of ander reinigingsmiddel
 • Een zachte borstel of spons
 • Eventueel een speciaal reinigingsmiddel voor bepaalde soorten glazen
 • Eventueel een vaatwasser

Zorg ervoor dat u reinigingsmiddelen kiest die veilig zijn voor glas. Harde chemicaliën kunnen het glas beschadigen of in sommige gevallen zelfs breken.

Glazen schoonmaken

Nu u uw benodigdheden bij de hand heeft, is het tijd om aan de slag te gaan. Hier is een stap-voor-stap handleiding voor het reinigen van uw glazen:

 • Vul een gootsteen of emmer met warm water en een paar druppels afwasmiddel.
 • Plaats de glazen voorzichtig in het water. Wees voorzichtig bij het hanteren van delicate glazen.
 • Gebruik een zachte borstel of spons om de binnen- en buitenkant van het glas zachtjes te schrobben.
 • Spoel de glazen grondig af onder stromend water om alle zeepresten te verwijderen.
 • Droog de glazen voorzichtig af met een schone en droge doek. Gebruik een pluisvrije doek om strepen te voorkomen.

Het schoonmaken van glazen is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je keukengerei en het waarborgen van de hygiëne in huis. Door regelmatig je glazen schoon te maken en de juiste technieken en producten te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je glazen langer meegaan en er altijd stralend uitzien.

Of je nu dagelijks glazen gebruikt of alleen bij speciale gelegenheden, een goede schoonmaakbeurt kan nooit kwaad om uitstraling en kwaliteit van je glazen te behouden.

Koning Poets
Logo
Shopping cart