Gootsteen Ontstoppen

Blijft er een laagje water in de gootsteen staan? Een laag water betekent dat je afvoer verstopt is en kan na verloop van tijd zorgen voor onaangename geurtjes in huis. Een gootsteen ontstoppen is niet moeilijk, maar het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen, want bij verkeerd gebruik van bijvoorbeeld een ontstoppingsveer of chemische ontstoppingsmiddelen kunnen ernstige rioolproblemen ontstaan en ben je genoodzaakt een lokale rioolspecialist in te schakelen die hoge voorrijkosten rekenen.

Manieren om de Gootsteen te ontstoppen

Er zijn een heleboel verschillende manieren om een gootsteen te ontstoppen. Maar het is allereerst belangrijk om erachter te komen of het een lichte verstopping is en op een bereikbare plek zit, zoals in de sifon of dieper in de afvoer. Als je erachter bent of het om een oppervlakkige verstopping gaat kan je de beste methode kiezen om het te verhelpen:

gootsteen ontstoppen op de goede manier met een plopper
 • Kokend water: Giet een flinke hoeveelheid heet water in de gootsteenafvoer. Dit kan helpen bij het oplossen van vetafzettingen waardoor water goed kan stromen en maakt de afvoer schoon.
 • Ontstoppingsmiddel: Gebruik een chemische ontstopper. Volg de instructies op de verpakking en zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is bij het gebruik van chemische middelen. Deze chemische producten zijn effectief bij het oplossen van verstoppingen, maar bij veelvuldig gebruik van chemische stoffen kan de afvoer 
 • Plopper (ontstopper): Gebruik een ouderwetse ontstopper om druk uit te oefenen op de verstopping. Plaats de rubberen ontstopper over de afvoer en duw en trek een aantal keer. Vaak is de kans groot dat een verstopping ondiep wel loskomt met deze methode.
 • Soda en azijn: Giet een kopje soda in de afvoer, gevolgd door een kopje azijn. Laat het mengsel een korte tijd bruisen en spoel het vervolgens weg met warm water. Dit kan helpen bij het oplossen van vet- en zeepresten in een mum van tijd.
 • Ontstoppingsveer: Een draadkabel of ontstoppingsveer kan handig zijn bij een kromme leiding of om in de gootsteen afvoer te komen en een diepe verstopping te verhelpen. Breng voorzichtig de veer dieper in en draai het rond om de verstopping dieper los te maken.
 • Verwijder zwanenhals (sifon): Draai de moeren aan beide zijden van de zwanenhals los en verwijder de sifon. Plaats een emmer onder de sifon om het vuil water op te vangen. maak de sifon schoon en plaats hem terug. Dit kan helpen bij verstoppingen veroorzaakt door ophoping in de sifon.
 • Combinatie: Soms is een combinatie van bovenstaande manieren nodig om een hardnekkige verstopping te verhelpen. Begin met kokend water, gevolgd door een kop azijn of vloeibare ontstopper en eindig met gebruik van een plopper of ontstoppingsveer.

Als de verstopping hardnekkiger is of als je te maken hebt met een ernstiger probleem, neem dan rechtstreeks contact op met een lokaal ontstoppingsbedrijf. Een professioneel ontstoppingsbedrijf heeft de juiste kennis om afvoer buizen te ontstoppen.

Gootsteen Ontstoppers

Mocht het probleem niet overgaan met kokend water of met het schoonmaken van de sifon, dan heb je agressievere middelen nodig zoals gootsteen ontstoppers of een ontstoppingsveer. 

Gootsteen ontstoppers zijn ontworpen om snel en krachtig verstoppingen aan te pakken, maar pas wel op voor onaangename verrassingen zoals brandwonden bij contact met ontstopper op de huid. Hier volgen populaire gootsteenontstoppers:

 • HG Gootsteen Ontstopper: HG biedt een krachtige ontstopper die speciaal is ontworpen om verstoppingen in de gootsteen te verhelpen. Het is effectief tegen vet, voedselresten en zeepophopingen.
 • Mondo Ontstopper: Mondo staat bekend om zijn ontstopper die snel werkt en veelvoorkomende oorzaken van verstoppingen aanpakt. Het is geschikt voor gebruik in keuken- en badkamerafvoeren.
 • 3G Vloeibare Ontstopper: De 3G Vloeibare Ontstopper is een krachtige formule die doordringt in verstoppingen en ze effectief oplost. Het is geschikt voor diverse soorten afvoeren.
 • KB Gootsteen Ontstopper: KB biedt een doeltreffende gootsteenontstopper die helpt bij het oplossen van hardnekkige verstoppingen. Het is geschikt voor zowel keuken- als badkamerafvoeren.

Gebruiksaanwijzing: Vermijd direct contact met de ontstopper en volg de instructies uit de handleiding van de ontstopper. Meestal moet je de aanbevolen hoeveelheid afvoer reiniger in de afvoer doen en het laten inwerken gedurende de aanbevolen tijd. Spoel daarna de afvoer goed en hopelijk ben je het rioolprobleem kwijt. Gebruik een ontstopper hoogstens een keer per jaar anders worden de rioolbuizen poreus.

gootsteenontstopper werkt met een speciale formule

Ontstoppen met Baking Soda

Baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat, is een veelzijdig huishoudelijk product dat ook kan helpen bij het ontstoppen van de gootsteen. Hier is een eenvoudige methode met een kopje zuiveringszout:

 • Giet een kopje baking soda in de afvoer van de gootsteen.
 • Volg dit op met een kopje azijn.
 • Laat het mengsel bruisen en inwerken gedurende 15-30 minuten.
 • Spoel de afvoer door met kokend water.

De reactie tussen baking soda en azijn creëert een bruisend effect dat helpt bij het oplossen van vet en zeepophopingen wat hopelijk de afvoer leeg maakt.

Ontstoppen met Soda en Azijn

Een combinatie van soda en azijn is een andere natuurlijke methode om een verstopte gootsteen aan te pakken. Volg deze stappen:

 • Giet een kopje baking soda in de afvoer.
 • Volg dit op met een kopje azijn.
 • Laat het mengsel bruisen en inwerken gedurende 15-30 minuten.
 • Spoel de afvoer door met kokend water.

Deze methode maakt gebruik van de schuimende actie van de combinatie om verstoppingen te helpen oplossen.

Of je nu kiest voor een krachtige commerciële ontstopper of een natuurlijke huismiddel, het is altijd belangrijk om de instructies zorgvuldig op te volgen. In veel gevallen kan je met deze methodes de waterafvoer herstellen en de gootsteen weer ontstoppen.

Gootsteen Schoonmaken

Regelmatig een grote schoonmaak van de gootsteen, kan een hoop toekomstige kosten besparen. Neem onderstaande punten mee tijdens de schoonmaakbeurt:

Putje van Gootsteen Schoonmaken

Het putje is vaak de eerste plaats waar verstoppingen optreden. Etensresten, zeep en ander vuil kan zich ophopen en de waterafvoer belemmeren. Volg deze stappen om het putje grondig schoon te maken:

 • Verwijder het rooster: Haal het rooster of zeefje van het putje af. Dit maakt het gemakkelijker om bij de ophoping van vuil te komen.
 • Verwijder vuilresten: Gebruik een pincet of handschoenen om vuilresten te verwijderen. Gooi deze in de prullenbak om verdere verstopping te voorkomen.
 • Spoel met kokend water: Giet een pot kokend water in het putje om vetophopingen en zeepresten op te lossen. Herhaal indien nodig.

Zwanenhals Schoonmaken

De zwanenhals, ook wel sifon genoemd, bevindt zich onder de gootsteen en vangt vaak vuil op. Een verstopte zwanenhals kan leiden tot langzaam weglopend water en een onaangename geur. Volg deze stappen om de zwanenhals schoon te maken:

 • Plaats emmer onder zwanenhals: Voordat je begint, plaats je een emmer onder de zwanenhals om het vuile water op te vangen.
 • Draai moeren los: Draai de moeren aan beide zijden van de zwanenhals los, en verwijder de zwanenhals voorzichtig.
 • Reinig sifon: Maak de zwanenhals grondig schoon. Verwijder alle etensresten en viezigheid en spoel de sifon af onder lauw water.
 • Controleer op schade: Inspecteer de zwanenhals op eventuele schade, zoals scheuren of slijtage aan het rubberen gedeelte. Vervang En vervang deze indien nodig.

Rubberen ring afvoer controleren

Een goed functionerende rubberen ring op de afvoer is belangrijk om lekkages te voorkomen. Controleer regelmatig de staat van de rubberen ring en volg deze stappen:

 • Controleer ring: Controleer visueel de rubberen ring rondom de afvoer. Let op tekenen van slijtage, scheuren of verharding.
 • Reinig de rubberen ring: Reinig de rubberen ring met een milde zeep en warm water. Verwijder eventuele vuilophopingen.
 • Controleer goede afdichting: Plaats de rubberen ring terug en zorg ervoor dat deze goed afdicht. Test dit door water in de gootsteen te laten lopen en te controleren op lekkages.

Een regelmatige en grondige reiniging van de gootsteen, met speciale aandacht voor het putje, de zwanenhals en de rubberen ring van de afvoer, is van cruciaal belang om verstoppingen te voorkomen.

gootsteen ontstoppen is ook de sifon of zwanenhals reinigen

Hoe voorkom je een verstopte gootsteen?

Het voorkomen van de meeste verstoppingen is vaak eenvoudiger dan het oplossen ervan. Hier zijn enkele tips om verstoppingen te voorkomen:

 • Gebruik zeefje: Plaats een zeefje over de afvoer om etensresten, haren en ander vuil tegen te houden. Dit helpt bij aanzienlijk bij het voorkomen van een verstopte gootsteen.
 • Geen olie in afvoer: Giet geen gebruikte olie of vet door de gootsteen. Vet kan stollen en zich ophopen in de leidingen, wat tot verstoppingen leidt. Giet overtollig vet in een afsluitbare container en gooi het bij het afval.
 • Voedsel wegspoelen: Spoel grote hoeveelheden etensresten niet door de gootsteen. Verwijder de meeste resten van borden voordat je ze afspoelt, en gebruik een keukenpapier om overtollig vet van kookgerei te verwijderen.
 • Spoel regelmatig met kokend water: Giet regelmatig een pot kokend water door de gootsteen om vet en zeepresten op te lossen. Dit kan helpen bij het voorkomen van ophopingen in de leidingen.
 • Reinig sifon: Maak de zwanenhals of sifon periodiek schoon. Verwijder de moeren aan beide zijden en reinig de sifon. Dit helpt bij het voorkomen van verstoppingen door ophopingen in dit deel van de afvoer.

Door regelmatig aandacht te besteden aan deze preventieve maatregelen, kun je de kans op een verstopte gootsteen aanzienlijk verminderen.

Conclusie

Met deze handige tips en effectieve methoden heb je nu de kennis om een verstopte gootsteen aan te pakken. Bestel online een ontstopper of een ontstoppingsveer voor een scherpe prijs en ga aan de slag met je verstopping.

Welke manier je ook kiest regelmatig onderhoud is de sleutel tot een probleemloze waterafvoer. Vergeet dus niet om regelmatig de afvoer met kokend water door te spoelen. Controleer dan ook meteen de zwanenhals en de rubberen ring op de afvoer op lekkages en probeer deze schoon te houden.

Koning Poets
Logo
Shopping cart