Luxaflex Schoonmaken

Een luxaflex ziet er mooi uit maar zijn ook echte stofvangers met hun horizontale lamellen. Heeft u zich ooit afgevraagd hoe u die stoffige lamellen snel en effectief kunt reinigen? Lees dan verder!

Wat zijn luxaflex?

Luxaflex is een merknaam die in de volksmond vaak gebruikt wordt om horizontale jaloezieën aan te duiden, deze vorm van raamdecoratie bestaat uit horizontale lamellen die in hoogte verstelbaar zijn. Deze kunnen kantelen om zo de hoeveelheid licht en privacy in een kamer te reguleren. De term ‘luxaflex’ komt oorspronkelijk van een Nederlandse fabrikant, die in 1951 de eerste horizontale aluminium jaloezieën in Europa introduceerde.

Luxaflex staat bekend om hun diversiteit in soorten jaloezieën, inclusief de materialen aluminium, hout en kunststof, elk met hun eigen onderhoudsinstructies. Zo kunnen houten lamellen bijvoorbeeld sneller vuil worden in een vochtige ruimte, terwijl aluminium jaloezieën over het algemeen makkelijker schoon te houden zijn. Regelmatig onderhoud, zoals het maandelijks afnemen met een vochtige doek en het stofvrij houden, draagt bij aan de levensduur en het uiterlijk van de luxaflex.

Hoevaak de luxaflex schoonmaken?

Het regelmatig schoonmaken van Luxaflex zorgt voor een frisse uitstraling. De frequentie waarmee u uw Luxaflex schoonmaakt, hangt af van verschillende factoren, zoals de omgeving waarin ze hangen en de mate van blootstelling aan stof en vuil.

Aanbevolen Schoonmaakfrequentie voor Luxaflex

OmgevingSchoonmaakfrequentie
Normale huiskamer1 keer per maand
Keuken/vochtige ruimtesElke 2 weken
Rokerige omgevingenElke week
Kantoren en openbare ruimtes1 keer per 2 weken

Voor lichte vervuiling zou een simpele afstoffing met een droge doek of een plumeau volstaan om de lamellen stofvrij te houden. In omgevingen waar ze sneller vuil worden, zoals in de keuken of een vochtige ruimte, is het raadzaam om ze vaker met een vochtige doek en lauwwarm water te reinigen. Bij hardnekkige vlekken kunt u een zachte spons of borstel gebruiken om de lamellen voorzichtig schoon te maken. Zorg ervoor dat overtollig water wordt verwijderd om waterschade te voorkomen.

Benodigdheden Luxaflex schoonmaken

Voordat u begint met het schoonmaken van uw Luxaflex, is het belangrijk om alle benodigdheden bij de hand te hebben. Een goede voorbereiding helpt om het schoonmaakproces efficiënt en effectief te laten verlopen. U heeft het volgende nodig: een Luxaflex borstel, een specifieke Luxaflex reiniger, een microvezeldoek en een plumeau. Elk van deze hulpmiddelen dient een specifiek doel in het schoonmaakproces en zorgt voor een optimaal resultaat.

 • Luxaflex borstel / lamellenborstel: Een Luxaflex borstel, ook bekend als lamellenborstel of jaloezieënborstel, is ontworpen om de unieke vorm van horizontale lamellen grondig te reinigen. Deze borstel heeft vaak een aangepast ontwerp met zachte borstelharen die de lamellen niet beschadigen, terwijl ze stof en vuil efficiënt verwijderen.
 • Luxaflex reiniger: Een Luxaflex reiniger is speciaal ontwikkeld voor het effectief schoonmaken van verschillende soorten jaloezieën, of ze nu van aluminium, hout of kunststof zijn. Deze reinigers bevatten ingrediënten die niet alleen reinigen, maar vaak ook een beschermende laag achterlaten waardoor de lamellen na het schoonmaken minder snel vuil worden.
 • Microvezeldoek: Microvezeldoeken zijn ideaal voor het schoonmaken van Luxaflex, omdat ze stof aantrekken en vasthouden zonder de noodzaak van chemicaliën. Bovendien laten microvezeldoeken geen pluisjes achter en besparen ze tijd, omdat ze vaak veel meer vuil opnemen dat een gewone doek, met een streep loos resultaat.
 • Plumeau: Een plumeau is een eenvoudige, maar effectieve tool om de jaloezieën stofvrij te houden. De zachte, pluizige vezels glijden soepel over de lamellen en pakken licht stof op zonder krassen.

Luxaflex Schoonmaken

Vuil en stof verzamelen zich snel op de horizontale lamellen. Met een paar eenvoudige stappen houdt u uw Luxaflex schoon en stofvrij. Volg ons stappenplan:

 1. Jaloezieën afstoffen: Begin met het verwijderen van stof op de lamellen. Doe dit door de Luxaflex volledig uit te vouwen en alle lamellen in een gesloten positie te brengen. Gebruik de plumeau of een microvezeldoek om voorzichtig het stof van elke lamel af te vegen. Start aan de bovenkant en werk naar beneden om ervoor te zorgen dat u geen stof op schone lamellen strooit.
 2. Vlekken behandelen: Inspecteer de lamellen op hardnekkige vlekken die niet door alleen afstoffen verwijderd worden. Vlekken kunnen behandeld worden door een vochtige doek licht bevochtigd met lauwwarm water te gebruiken — eventueel met een klein beetje Luxaflex reiniger. Dep op de plekken en wrijf de vlekken zachtjes weg. Wees voorzichtig met houten jaloezieën in vochtige ruimtes, aangezien deze gevoeliger zijn voor waterschade.
 3. Reinigen van de jaloezieën: Voor een diepere reiniging kan de gehele Luxaflex worden schoongemaakt. Maak een zachte spons licht vochtig met een mengsel van warm water en een mild schoonmaakmiddel en ga hiermee over elke lamel. Zorg ervoor dat u de lamellen voorzichtig schoonmaakt zonder teveel druk uit te oefenen, om eventuele vervorming te voorkomen. Spoel daarna een schone doek in water en verwijder overtollig sop van de lamellen.
 4. Droogmaken en ophangen: Na het reinigen is het van belang om de Luxaflex goed te drogen. Gebruik een droge doek om overtollig water van de lamellen te verwijderen. Laat de jaloezieën vervolgens volledig uitgevouwen hangen totdat ze volledig droog zijn. Zo voorkomt u vlekken en waterschade en zorgt u ervoor dat uw jaloezieën weer klaar zijn voor gebruik.

Door deze stappen minimaal eens per maand te volgen, afhankelijk van de mate van vervuiling en gebruik, blijven uw jaloezieën goed schoon en behouden ze hun uitstraling en functie.

Soorten Luxaflex

Er zijn diverse soorten Luxaflex met elk hun eigen karakteristieken en onderhoudsbehoeften. Van de warme uitstraling van houten jaloezieën tot de moderne en strakke look van aluminium en kunststof varianten, Luxaflex biedt voor ieder interieur een passende oplossing. Het is belangrijk om te weten dat niet alle jaloezieën op dezelfde wijze schoongemaakt worden; het materiaal speelt hierin namelijk een cruciale rol.

Houten jaloezieën schoonmaken

Houten jaloezieën voegen een natuurlijke en warme sfeer toe aan een kamer. Voor het schoonmaken ervan:

 • Gebruik een zachte borstel of stofdoek om stof en vuil te verwijderen.
 • Tackle vlekken met een licht vochtige doek en droog onmiddellijk na met een schone droge doek.
 • Vermijd overmatig vocht en agressieve schoonmaakmiddelen die het hout kunnen aantasten.
 • Bij diepe reiniging, maak een minimale hoeveelheid schoonmaakmiddel aan met water en wring de doek goed uit voor gebruik.
 • Laat de jaloezieën volledig uithangen om te drogen.

Aluminium jaloezieën schoonmaken

Aluminium jaloezieën staan bekend om hun duurzaamheid en gemak in onderhoud:

 • Begin met een plumeau of droge doek om los stof af te nemen.
 • Gebruik voor hardnekkiger vuil een vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel.
 • Voor een grondige schoonmaakbeurt kunt u de lamellen voorzichtig afnemen met een spons gedrenkt in een oplossing van warm water en een mild schoonmaakmiddel.
 • Spoel de lamellen na met een schone vochtige doek en droog ze vervolgens zorgvuldig af.

Kunststof jaloezieën schoonmaken

Kunststof jaloezieën vragen om het minste onderhoud en zijn ideaal voor vochtige ruimtes:

 • Stof regelmatig af met een zachte borstel of doek om ophoping van vuil te voorkomen.
 • Voor meer grondige schoonmaak, maak gebruik van een spons of doek met warm water en een beetje afwasmiddel.
 • Reining de lamellen voorzichtig en voorkom kromtrekken.
 • Naspoelen met een schone, vochtige doek is vaak niet nodig; droog de lamellen simpelweg af met een droge doek.

In alle gevallen geldt: handel voorzichtig en vermijd het gebruik van schurende materialen of reinigers die de lamellen kunnen beschadigen. JsonRequestBodies

Veelgestelde vragen over Luxaflex

Het reinigen van Luxaflex jaloezieën roept vaak vragen op bij consumenten. Hoe onderhoud je ze het best? Wat moet je vermijden? Om u te helpen met het behouden van hun uitstraling en functionaliteit, hebben we enkele van de meest gestelde vragen over het schoonmaken van Luxaflex op een rijtje gezet:

Kan je Luxaflex in bad schoonmaken?

Ja, in sommige gevallen kunt u Luxaflex jaloezieën in bad schoonmaken. Dit geldt vooral voor aluminium en kunststof jaloezieën. Voor houten jaloezieën wordt dit niet aanbevolen vanwege het risico op waterschade. Indien u kiest voor deze methode, zorg ervoor dat het water lauwwarm is en gebruik een zachte borstel om stof of vuil voorzichtig te verwijderen. Voeg een mild schoonmaakmiddel toe aan het water om de Luxaflex grondig te reinigen. Na het bad, spoel je de jaloezieën goed af om zeepresten te verwijderen en droog ze daarna af met een schone doek.

Hoe verwijder je spetters en vlekken van je Luxaflex?

Spetters en vlekken kunt u het best verwijderen door snel te handelen. Voor houten Luxaflex gebruikt u een licht vochtige doek en dept u voorzichtig op de vlek, waarna u het direct droogmaakt met een schone, droge doek. Voor aluminium of kunststof jaloezieën kan een iets nattere doek gebruikt worden met eventueel een druppel mild afwasmiddel. Wrijf zachtjes over de vlek en zorg ervoor dat de lamellen niet te nat worden en goed gedroogd worden om watervlekken te voorkomen. Bij hardnekkige vlekken, overweeg dan gebruik te maken van speciaal daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen, maar test deze altijd eerst op een onopvallende plek.

Conclusie

Een goed onderhoud van horizontale lamellen, is essentieel voor zowel de uitstraling als de levensduur. Ongeacht of ze zijn gemaakt van hout, aluminium of kunststof, regelmatig schoonmaken voorkomt ophoping van stof en vuil. Het gebruik van een vochtige doek en lauwwarm water is vaak voldoende bij lichte vervuiling. Voor houten jaloezieën is het daarnaast ook verstandig om overtollig water te vermijden vanwege het kromtrekken of om verkleuringen te voorkomen.

Schoonmaakfrequentie

 • Houten jaloezieën: maandelijks afstoffen, halfjaarlijks dieper reinigen.
 • Aluminium/kunststof jaloezieën: eens per twee weken afstoffen, maandelijks nat afnemen.

Reinigingsmethoden

 • Stofvrij maken: zachte borstel of plumeau.
 • Nat schoonmaken: vochtige doek, uitgewrongen in lauwwarm water.
 • Hardnekkige vlekken: zachte spons met milde reiniger.

Belangrijk is om de lamellen voorzichtig te behandelen om buigen of breken te voorkomen. Bij vochtige ruimtes zoals badkamers, waar jaloezieën sneller vuil worden, kan vaker schoonmaken nodig zijn. Een slimme manier om de lamellen efficiënt te reinigen is door de lamel vast te pakken met een doek en in één beweging schoon te vegen.

Door deze tips te volgen, kan je jouw Luxaflex jaloezieën stofvrij krijgen, waardoor ze langer meegaan. Het is een eenvoudige manier om de kwaliteit van deze vorm van raamdecoratie te behouden en maximaal te genieten van de nieuwste producten in uw interieur.

Koning Poets
Logo
Shopping cart