Nachtbeugel Schoonmaken

Een gebitsbeschermer tegen tandenknarsen zorgt dat je niet kan knarsen in je slaap en houd tanden in de juiste positie. De meeste bitjes zijn gemaakt van duurzaam materiaal en gaan enorm lang mee. Vooral als je veel nachtelijk ongemak door tandenknarsen ervaart is zo’n speciaal bitje een ideale uitkomst.

Een bitje tegen tandenknarsen zien er uit als doorzichtige beugels die naast het beschermen van knarsen ook zorgt dat tanden op hun oorspronkelijke positie blijven zitten. Een nachtbeugel is geen gewone beugel maar het zijn uitneembare beugels die je tanden mooi houden en zorgen voor een ongestoorde nachtrust. Maak de beugel regelmatig schoon met je elektrische tandenborstel of een zachte tandenborstel.

Een nieuwe nachtbeugel kan je het beste laten aanmeten bij de tandarts dat zorgt ervoor dat de beugel goed aansluit en de beugel comfortabeler blijft zitten na verloop van tijd. Een beugel aanmeten doe je diepe beet in gips te nemen waardoor je een goede gebitsafdruk krijgt van de juiste posities.

Dagelijkse schoonmaak

Begin met enkele eenvoudige dagelijkse stappen om vlekken en bacteriën op afstand te houden:

 • Spoelen: Ga direct je nachtbeugel schoonmaken met koud water zodra je het ’s ochtends uitdoet. Vermijd altijd heel heet water om vervorming te voorkomen.
 • Poetsen: Poets het tandenknarsen bitje met een zachte tandenborstel, zonder tandpasta, om speeksel of plaque te verwijderen en maak de beugel schoon.
 • Drogen: Laat het volledig drogen op een schone, platte ondergrond gedurende 15-30 minuten voordat je het opbergt.
Nachtbeugel Schoonmaken je bitje reinigen is belangrijk

Wekelijkse schoonmaak

Het behouden van een frisse nachtbeugel gaat verder dan dagelijkse zorg. Ontdek in eenvoudige stappen hoe je de levensduur van je nachtbeugel kan verlengen en schoonhouden.

De nachtbeugel wekelijks schoonmaken gaat het makkelijkst op de volgende manier:

 • Plaats in glas: Vul een glas met lauw water en voeg een speciaal reinigingstablet toe, een goede zijn de Retainer Brite reinigingstabletten.
 • Inweken: Laat je nachtbeugel in het glas met de reinigingstablet weken. De bruisende werking van het tablet zal onzuiverheden en bacteriën effectief aanpakken.
 • Tijd nemen: Geef het voldoende tijd om in te weken, meestal zo’n 15 tot 20 minuten. Dit zorgt ervoor dat eventuele resterende deeltjes worden losgemaakt.
 • Afspoelen: Na het weken, spoel je de nachtbeugel grondig af onder koud stromend water om eventuele restanten van het reinigingstablet weg te spoelen.
 • Volledig drogen: Plaats de nachtbeugel op een schone, droge ondergrond en laat het volledig drogen voordat je het terugplaatst in het hoesje.

Wekelijks de nachtbeugel schoonmaken is een preventieve maatregel om de opbouw van bacteriën en plaque tegen te gaan. Ook nare geurtjes blijven op deze manier weg.

Nachtbeugel Schoonmaken

Maandelijkse schoonmaak

Waar de wekelijkse schoonmaak het oppervlak aanpakt, gaat de maandelijkse dieptereiniging een stap verder om de frisheid te behouden:

 • Azijnbad: Vul een glas met een mengsel van één deel gedistilleerde witte azijn en drie delen water. Plaats je nachtbeugel in het azijnbad en laat het 30 minuten weken.
 • Grondig spoelen: Na het azijnbad, ga je de nachtbeugel schoonmaken door het grondig af te spoelen onder koud stromend water. Hiermee verwijder je eventuele azijnresten.
 • Waterstofperoxide: Vul hetzelfde glas nu met waterstofperoxide en laat je nachtbeugel nog eens 30 minuten weken.
 • Grondig spoelen: Spoel opnieuw grondig af onder koud stromend water om ervoor te zorgen dat de nachtbeugel schoon is.
 • Volledig drogen: Laat je nachtbeugel volledig drogen op een schone, droge ondergrond voordat je het weer in het hoesje plaatst.

De maandelijkse reiniging is een aanvullende stap om ervoor te zorgen dat je nachtbeugel niet alleen schoon blijft aan de oppervlakte, maar ook dieper gereinigd wordt.

Houder van nachtbeugel schoonmaken

Een schoon hoesje is net zo belangrijk als een schone nachtbeugel, vooral als er een onaangename geur ontstaat wat een slechte adem kan veroorzaken. Was het hoesje om de paar dagen met gewoon afwasmiddel en laat het volledig drogen voordat je je nachtbeugel erin opbergt.

Vermijd het gebruik van de vaatwasser, omdat de hoge temperaturen van het warm water schade kunnen veroorzaken aan het plastic.

Conclusie

Volg deze stappen voor het schoonmaken van de nachtbeugel, van de dagelijkse routine tot de wekelijkse en maandelijkse schoonmaak. Elke fase is belangrijk om je bitje schoon te houden. Vergeet daarbij ook niet om de nachtbeugelhouder regelmatig schoon te maken. En je zult zien dat je nachtbeugel een stuk langer meegaat en tanden stabiel op hun oude positie houd.

Koning Poets
Logo
Shopping cart