Riool Ontstoppen

In dit artikel lees je hoe je een riool ontstoppen kan en welke methodes daarbij handig zijn. Een goed functionerend rioleringssysteem is van vitaal belang voor ons dagelijks leven en voor de gezondheid van de gemeenschap. Het helpt bij het afvoeren van afvalwater en ander vuil uit onze huizen en bedrijven, en zorgt ervoor dat het op een veilige en hygiënische manier wordt verwerkt. Helaas kan het rioolsysteem verstopt raken als gevolg van verschillende oorzaken, wat leidt tot onaangename geurhinder, overstromingen en andere problemen.

In dit artikel gaan we in op de oorzaken van rioolverstoppingen en de symptomen die daarbij horen. We behandelen de verschillende methoden om een verstopte riolering te ontstoppen, inclusief veilige en natuurlijke alternatieven en de kosten die daarbij komen kijken. We geven ook praktische tips over hoe u verstoppingen kunt voorkomen en hoe u uw rioleringssysteem goed kunt onderhouden.

Als u ooit te maken hebt gehad met een verstopt riool, dan weet u hoe vervelend en kostbaar dit probleem kan zijn. Het is dan ook van groot belang om te begrijpen hoe een riool ontstoppen werkt en wat u kunt doen om dit te voorkomen. Door dit artikel te lezen, hopen we u te voorzien van de nodige informatie en inzichten om uw riolering in goede staat te houden en mogelijke problemen te voorkomen.

Oorzaken van rioleringsproblemen

Er zijn verschillende redenen waarom een riolering kan verstopt raken. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken:

 • Verkeerd gebruik van het riool: Het riool is bedoeld voor het afvoeren van afvalwater en ander vuil. Helaas worden er vaak ongeschikte voorwerpen en stoffen door het riool gespoeld, zoals vet, olie, maandverband, vochtige doekjes en verfresten. Deze materialen kunnen zich ophopen in de riolering en uiteindelijk een verstopping veroorzaken.
 • Ophoping van afval en vuil: Zelfs als u alleen afvalwater door uw riool spoelt, kan er toch vuil en afval in de riolering terechtkomen. Dit kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van afgebroken stukjes toiletpapier of van afgebroken wortels van planten die in uw tuin groeien. Na verloop van tijd kan dit vuil zich ophopen en een verstopping veroorzaken.
 • Wortelgroei in de riolering: Wanneer er bomen en struiken in de buurt van uw riolering groeien, kunnen de wortels zich in de riolering nestelen en deze beschadigen. Dit kan leiden tot een verminderde doorstroming van afvalwater en uiteindelijk tot een verstopping.
 • Verzakkingen in de grond: Soms kan de grond waarop uw riolering is geïnstalleerd verzakken, waardoor er een knik of een bocht in de riolering ontstaat. Dit kan ook leiden tot een verminderde doorstroming van afvalwater en uiteindelijk tot een verstopping.

Het is belangrijk om te weten dat een verstopt riool niet altijd het gevolg is van slecht onderhoud of verkeerd gebruik. Zelfs als u uw riool goed onderhoudt en alleen geschikt afvalwater door het riool spoelt, kan er nog steeds een verstopping optreden als gevolg van externe factoren zoals wortelgroei of verzakkingen.

Het is daarom belangrijk om alert te zijn op de symptomen van een verstopt riool en snel actie te ondernemen als u denkt dat er een probleem is.

riool ontstoppen

Symptomen van een verstopt riool

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een verstopt riool. Hieronder bespreken we de meest voorkomende:

 • Slechte geur: Een verstopt riool kan een onaangename geur verspreiden, die vaak wordt omschreven als een rioollucht. Dit kan het gevolg zijn van de ophoping van afval en vuil in de riolering.
 • Langzame afvoer van water: Als het water in uw gootsteen, douche of bad langzamer wegloopt dan normaal, kan dit wijzen op een verstopt riool. Dit kan het gevolg zijn van een ophoping van vuil en afval in de riolering, waardoor het water niet meer goed kan doorstromen.
 • Borrelende geluiden: Wanneer u het toilet doorspoelt, kan er een borrelend geluid ontstaan in de afvoer. Dit kan wijzen op een verstopt riool, omdat het water niet meer goed kan doorstromen.
 • Overstromingen: Als het riool volledig verstopt is, kan er een overstroming ontstaan in uw huis of in uw tuin. Dit kan leiden tot grote schade en is vaak een teken dat er snel actie ondernomen moet worden om de verstopping te verhelpen.

Als u een of meer van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen en het riool ontstoppen, hiermee voorkom je verdere schade en kosten.

Hoe een riool ontstoppen?

Er zijn verschillende methoden om een verstopt riool te ontstoppen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de verstopping. Hieronder bespreken we de meest voorkomende methoden:

 • Gebruik van een ontstoppingsveer: Een ontstoppingsveer is een flexibele kabel die in de afvoer wordt geplaatst om de verstopping los te maken en het afval en vuil weg te spoelen. Dit is een veelgebruikte methode om lichte verstoppingen te verhelpen.
 • Gebruik van een ontstoppingsmiddel: Er zijn verschillende ontstoppingsmiddelen op de markt die kunnen helpen bij het oplossen van een verstopping. Deze middelen werken door het afval en vuil in de riolering af te breken en weg te spoelen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van deze middelen, omdat ze agressieve chemicaliën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor uw riool en het milieu.
 • Gebruik van een hogedrukspuit: Een hogedrukspuit is een apparaat dat water onder hoge druk door de riolering spuit om de verstopping los te maken en weg te spoelen. Dit is een effectieve methode voor hardnekkige verstoppingen, maar het kan ook de riolering beschadigen als het niet op de juiste manier wordt gebruikt.
 • Inschakelen van een professionele ontstoppingsdienst: Als geen van bovenstaande methoden werken, is het inschakelen van een professionele ontstoppingsdienst de beste optie. Zij beschikken over de juiste apparatuur en expertise om een verstopt riool te ontstoppen en kunnen ook advies geven over hoe u verdere verstoppingen in de toekomst kunt voorkomen.
riool ontstoppen de wc ontstoppen of toilet ontstoppen

Kosten van riool ontstoppen

De kosten van een riool ontstoppen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de oorzaak en de ernst van de verstopping, de locatie van de verstopping, en de gekozen methode om de verstopping te verhelpen.

Als u zelf de verstopping probeert op te lossen met behulp van een ontstoppingsmiddel of ontstoppingsveer, zijn de kosten relatief laag. Ontstoppingsmiddelen zijn verkrijgbaar voor enkele euro’s per fles en een ontstoppingsveer kost gemiddeld tussen de €10 en €50.

Als u een professionele ontstoppingsdienst inschakelt, kunnen de kosten hoger zijn, afhankelijk van de ernst van de verstopping en de benodigde werkzaamheden. De gemiddelde kosten voor het ontstoppen van een riool door een professionele ontstoppingsdienst liggen tussen de €75 en €250. Bij complexere verstoppingen of als er meer werkzaamheden nodig zijn, kunnen de kosten hoger uitvallen.

Het is altijd verstandig om vooraf een prijsopgave te vragen bij de ontstoppingsdienst, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Conclusie

Een verstopt riool kan leiden tot veel overlast en schade, maar gelukkig zijn er verschillende methoden om een verstopping te verhelpen. Als u een verstopt riool vermoedt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade en kosten te voorkomen.

Het is ook verstandig om regelmatig preventief onderhoud aan uw riool uit te laten voeren om verstoppingen in de toekomst te voorkomen. De kosten van een riool ontstoppen variëren afhankelijk van verschillende factoren, maar het inschakelen van een professionele ontstoppingsdienst kan u uiteindelijk ook weer geld besparen door verdere waterschade te voorkomen.

Koning Poets
Logo
Shopping cart