Rolluiken Schoonmaken

De rolluiken schoonmaken is typisch zo’n klusje wat vaak vergeten wordt. Rolluiken zijn een geweldige toevoeging aan je huis, ze beschermen je tegen weer en wind, en geven je gemoedsrust tegen indringers. Maar net als andere delen van je huis hebben rolluiken ook wat aandacht en zorg nodig om ze in optimale conditie te houden.

In dit artikel delen we eenvoudige stappen en handige tips over hoe je je rolluiken, zowel aan de binnen- als buitenkant, schoonmaakt en onderhoudt.

Benodigdheden

Het schoonmaken van rolluiken is eenvoudig met deze benodigdheden die je waarschijnlijk al in huis hebt:

 1. Zachte borstel
 2. Zachte doek, zoals microvezel
 3. Schoon water
 4. Mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel

Zodra je deze benodigdheden hebt verzameld, ben je klaar om je rolluiken een opfrisbeurt te geven.

Rolluiken Schoonmaken

Rolluiken Schoonmaken met een droge doek

Binnenkant Rolluik Schoonmaken

 1. Begin met het voorzichtig afvegen van de binnenkant van de rolluiken met een vochtige doek en een mengsel van mild afwasmiddel en water.
 2. Gebruik een zachte borstel om eventueel opgehoopt vuil of stof tussen de lamellen en in de geleidingsrails te verwijderen.
 3. Veeg de rolluiken verticaal af om het zeepwater gelijkmatig te verdelen en te voorkomen dat de lamellen uitlijnen, wat problemen kan veroorzaken bij het openen en sluiten van de rolluiken.
 4. Spoel de rolluiken af met schoon water en droog ze af met een zachte doek in dezelfde verticale beweging.
 5. Vergeet niet om de geleidingsrails van de rolluiken schoon te maken. Open de rolluiken volledig en veeg eventuele vuildeeltjes uit de binnenste geleidingsrails.

Buitenkant Rolluiken Schoonmaken

 1. Zorg dat de rolluiken volledig naar beneden zijn voordat je de rolluiken schoonmaken gaat.
 2. Veeg de buitenkant van de rolluiken verticaal schoon met een spons en zeepwater. Gebruik de zachte borstel om vuil en stof van de lamellen en geleidingsrails te verwijderen.
 3. Spoel de buitenkant van de rolluiken af met een tuinslang. Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, omdat dit de lamellen kan beschadigen.
 4. Gebruik een zachte doek om de buitenkant van de rolluiken droog te vegen. Veeg in een op- en neerwaartse beweging om waterstrepen te voorkomen.

Ingebouwde Rolluiken Schoonmaken

 1. Open de rolluiken volledig.
 2. Veeg de binnenste geleidingsrails schoon met een zachte borstel.
 3. Maak de buitenkant van de rolluiken schoon zoals hierboven beschreven.
 4. Sluit de rolluiken en herhaal het schoonmaakproces voor de binnenkant, zoals eerder aangegeven.

Bak van het Rolluik Schoonmaken:

Vergeet niet de bak van het rolluik schoon te maken om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft werken:

 1. Open de rolluiken volledig.
 2. Veeg de binnenkant van de bak schoon met een zachte doek en warm zeepwater.
 3. Droog het grondig af voordat je de rolluiken sluit.
Rolluiken Schoonmaken hoe vaak moet je dat doen en hoe?

Hoe vaak de rolluiken schoonmaken?

Hoe vaak je de rolluiken moet schoonmaken, hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van je huis, de weersomstandigheden, en hoe snel ze vuil worden. Over het algemeen wordt aanbevolen om je rolluiken minstens twee tot vier keer per jaar grondig schoon te maken. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bepalen hoe vaak je rolluiken schoonmaakt:

 1. Omgevingsfactoren: Woon je in een stedelijk gebied met veel luchtvervuiling en industrie, dan kunnen je rolluiken sneller vuil worden. In zulke gevallen is het raadzaam om vaker schoon te maken, mogelijk elke twee tot drie maanden.
 2. Seizoenen: Tijdens de herfst kunnen bladeren, stof en ander vuil zich ophopen op de rolluiken. Overweeg om ze na het herfstseizoen schoon te maken. In de lente is het ook een goed moment voor een grondige reiniging.
 3. Weersomstandigheden: Als je regio vaak te maken heeft met regen of stormen, kan het nodig zijn om je rolluiken vaker schoon te maken om vuil en modder te verwijderen.
 4. Persoonlijke voorkeur: Sommige mensen geven er de voorkeur aan hun rolluiken vaker schoon te maken voor een fris uiterlijk en om mogelijke problemen vroegtijdig te signaleren.

Conclusie

Het schoonmaken van je rolluiken is een eenvoudige taak die slechts enkele keren per jaar nodig is. Door regelmatig onderhoud blijven je rolluiken niet alleen er als nieuw uitzien, maar behouden ze ook hun functionaliteit. Gebruik zachte borstels, doeken en milde reinigingsmiddelen om schade te voorkomen. Vermijd het gebruik van hogedrukreinigers op de lamellen en elektronische componenten. Met deze eenvoudige stappen kun je genieten van schone en goed onderhouden rolluiken, klaar om je huis te beschermen tegen alle weersomstandigheden.

Koning Poets
Logo
Shopping cart