Sneakers Schoonmaken

In dit artikel leer je meer over sneakers schoonmaken. Zoals elke sneakerliefhebber weet, is het behouden van de witte sneakers soms een uitdaging. In deze gids doorlopen we de stappen om je witte schoenen schoon te maken, van het borstelen van overtollig vuil tot wassen in de wasmachine. En lees onze tips om ervoor te zorgen dat jouw schoenen schoon blijven en fris ruiken.

Sneakers schoonmaken met de hand

Of je nu een liefhebber van witte sneakers bent of gewoon je favoriete paar schoon wilt houden, de schoenen regelmatig schoonmaken kan helpen om ze er goed uit te laten zien en hun levensduur te verlengen. Hier is een handleiding om je sneakers met handige hulpmiddelen te reinigen van hardnekkig vuil voor een optimaal resultaat:

Benodigde materialen:

 • Borstel met zachte haren
 • Mild schoonmaakmiddel of sneaker reiniger
 • Water
 • Microvezeldoek
 • Tandenborstel
 • Schoenspanner of verfrommelde krant
 1. Verwijder veters en binnenzolen: Verwijder eerst de veters en binnenzolen van je sneakers. Dit maakt het makkelijker om elk deel van de schoen grondig schoon te maken.
 2. Borstel los vuil weg: Neem de borstel met zachte haren en borstel voorzichtig al het losse vuil van de sneakers. Maak een schone doek nat met lauw water en poets oppervlakkig vuil weg. Let hierbij op de naden en kieren waar het vuil zich kan ophopen.
 3. Vlekken schoonmaken: Lichte vlekken maar ook hardnekkige vlekken op je sneakers kan je schoonmaken door een kleine hoeveelheid afwasmiddel of sneakerreiniger met water te mengen. Dompel daarna een tandenborstel in de oplossing en schrob de vlekken voorzichtig schoon. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of bleekmiddel, want die kunnen het materiaal beschadigen.
 4. De veters wassen: Om de veters schoon te maken, kun je ze met de hand wassen met een mild wasmiddel of je kunt ze in een kussensloop doen en in de wasmachine op een zacht programma draaien. Laat de veters aan de lucht drogen voordat je ze weer in je sneakers vastmaakt.
 5. Maak de binnenzolen schoon: Als je sneakers uitneembare inlegzolen hebben, was ze dan apart met de hand met een mild wasmiddel. Dep met een droge doek het overtollige water van de zolen en laat ze volledig aan de lucht drogen voordat je ze terugplaatst in de schoenen. 
 6. Maak de zolen schoon: Om de witte zolen van je sneakers goed schoon te maken, meng je een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel of sneaker reiniger met water. Dompel een harde borstel of tandenborstel in de oplossing en schrob de rubberen zolen, waarbij je extra aandacht besteedt aan vuile plekken of vergeling. Spoel af met water en veeg schoon met een microvezel doek.
 7. Maak de bovenkant schoon: Doop een zachte doek of zachte borstel in het mengsel en schrob voorzichtig het bovenwerk van je sneakers met hetzelfde milde schoonmaakmiddel of dezelfde sneakerreiniger. Spoel af met water en veeg schoon met een microvezel doek.
 8. Goed drogen: Vul je sneakers na het schoonmaken met een schoenspanner of verfrommelde krant om ze hun vorm te laten behouden terwijl ze drogen. Droog ze niet direct in het zonlicht of met een warmtebron, want dan kan het materiaal kromtrekken of krimpen. Laat ze volledig aan de lucht drogen voordat je ze draagt of opbergt.
 9. Beschermen en onderhouden: Als je sneakers schoon en droog zijn, kun je overwegen om een beschermende spray aan te brengen om vuil en vlekken in de toekomst een stuk makkelijker weg te krijgen.

Als je dit stappenplan volgt, blijven je sneakers er fris uitzien. Vergeet niet dat de juiste verzorging en het juiste onderhoud de levensduur van je favoriete sneakers aanzienlijk verlengen.

Sneakers Schoonmaken

Sneakers in de wasmachine

We willen dat onze sneakers wit blijven en eruit zien als nieuwe sneakers. Ze schoon en fris houden kan een uitdaging zijn. Bij vieze sneakers is het vaak een goed idee om de schoenen te wassen in de wasmachine. Dat gaat als volgt:

 1. Voorbereiding: Voordat je je sneakers in de machine gooit, moet je al het losse vuil verwijderen. Gebruik een zachte borstel of een oude tandenborstel om hardnekkige vlekken en oppervlakkige vlekken te verwijderen. Deze stap helpt schade aan de wasmachine of je sneakers te voorkomen.
 2. Verwijder veters en inlegzolen: Voor een grondige reiniging haal je de veters en binnenzolen uit je sneakers. Zo kunnen alle delen van de schoen goed gereinigd worden. Je kunt de veters apart met de hand wassen of ze in een waszak van gaas in de wasmachine stoppen.
 3. Bescherm je sneakers: Om te voorkomen dat je sneakers rond stuiteren in de machine, doe je ze in een waszak van gaas of een kussensloop. Zo voorkom je schade aan de schoenen.
 4. Kies het juiste programma en de juiste temperatuur: Stel je wasmachine in op een zacht of delicaat programma met koud water. Gebruik geen heet water, want dat kan de lijm en de materialen van de sneakers beschadigen. Gebruik ook geen bleekmiddel of agressieve wasmiddelen die de schoenen kunnen verkleuren of beschadigen.
 5. Voeg wat wasmiddel toe: Gebruik een kleine hoeveelheid mild wasmiddel dat speciaal bedoeld is voor delicate stoffen. Gebruik geen bleekmiddel of chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor je sneakers. Als je je sneakers wilt opfrissen en eventuele geurtjes wilt verwijderen, kun je een kleine hoeveelheid zuiveringszout aan het wasmiddel toevoegen.
 6. Start de wasmachine: Zodra alles klaar is, start je de wasmachine en laat je deze het werk doen. Houd de machine tijdens de cyclus in de gaten om ervoor te zorgen dat de sneakers niet in de knoop raken of problemen veroorzaken.
 7. Lucht drogen: Nadat de cyclus is voltooid, haal je je sneakers uit de machine en laat je ze aan de lucht drogen. Stop je sneakers nooit in de droger, want de hitte kan de vorm van de schoen vervormen en de materialen beschadigen. Zet ze in plaats daarvan in een goed geventileerde ruimte en laat ze op natuurlijke wijze drogen. Vul de sneakers met krantenpapier om overtollig vocht te absorberen en de vorm te behouden.
 8. Zolen en veters terug: Zodra je sneakers helemaal droog zijn, breng je de binnenzolen en veters weer aan. Borstel of veeg ze nog een laatste keer af om ze er weer als nieuw uit te laten zien. Je sneakers zijn nu fris, schoon en klaar om de straat weer op te gaan.

Niet alle sneakers zijn geschikt voor de wasmachine. Controleer het etiket met was instructies voor tips. Sommige sneakers vereisen speciale zorg of moeten met de hand worden gewassen om hun kwaliteit te behouden.

Stinkende Sneakers

Als je ooit last hebt gehad van stinkende sneakers, dan weet je hoe belangrijk het is om van die onaangename geur af te komen.

 • Baking soda: Strooi een ruime hoeveelheid zuiveringszout in je sneakers en bedek de hele binnenkant. Laat het zuiveringszout een nacht in je schoenen zitten zodat het de geur kan absorberen. Schud de volgende dag gewoon het overtollige zuiveringszout eruit en je schoenen zouden veel frisser moeten ruiken.
 • Vriezer: Doe je sneakers in een plastic zak, sluit deze goed af en leg ze dan een nacht in de vriezer. De volgende dag haal je ze eruit en laat je ze ontdooien. Deze methode kan vooral handig zijn voor het verwijderen van geur uit sportschoenen die niet in de wasmachine kunnen.
 • Schoenenspray: Er zijn verschillende merken schoenspray verkrijgbaar die speciaal zijn samengesteld om lastige geurtjes in schoenen aan te pakken. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

Zorg ervoor dat je je schoenen goed laat drogen voordat je ze weer aantrekt. 

Vlekken op sneakers voorkomen

Oppervlakkige vlekken op je witte schoenen voorkomen kan je doen met een vuilafstotende spray. Deze beschermende spray kan je rechtstreeks op je sneakers spuiten om ze te bedekken met een beschermlaag tegen invloeden van buitenaf. Hierdoor worden je sneakers niet zo snel vies en heb je minder snel last van nieuwe vlekken.

 • Breng een vuilafstotende spray aan over de gehele schoen om een beschermende laag te creëren.
 • Wees bewust van het weer als je witte sneakers aantrekt en loop niet op modderige onverharde wegen.
 • Maak vuil of vlekken op je sneakers zo snel mogelijk schoon met een vochtige doek om te voorkomen dat ze zich gaan nestelen.
 • Bewaar je sneakers op de juiste manier om ze te beschermen tegen mogelijke vlekken, bijvoorbeeld op een schone en droge plek.
Sneakers Schoonmaken

Sneakers Onderhouden

Als je op tijd bent met de Sneakers schoonmaken krijg je alle viezigheid er nog wel af. Het volgen van deze tips van experts zullen je helpen elke centimeter van je schoenen te verzorgen:

 • Sneakerveters wit houden: Verwijder de veters, week ze in warm water met een reinigingsoplossing, schrob met je handen en een microvezeldoek. Gebruik bij hardnekkige vlekken een oude tandenborstel.
 • Schoonmaken leren sneakers: Gebruik een zachte doek en een mild reinigingsmiddel om leer te reinigen. Vermijd agressieve chemicaliën die het leer kunnen beschadigen.
 • Droogtijd: Laat je sneakers altijd drogen door de lucht. Kom niet in de verleiding om ze op de verwarming te plaatsen of een föhn te gebruiken, omdat dit het materiaal kan beschadigen of vervormen.
 • Regelmatig onderhoud: Regelmatig je sneakers schoonmaken, zelfs als ze er niet extreem vies uitzien, helpt bij het verwijderen van vlekken die je er anders niet meer afkrijgt.

Met deze gids ben je nu goed uitgerust om je sneakers in topconditie te houden zonder het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen. Of je nu een doorgewinterde sneaker fanaat bent of een enkel paar sneakers bezit, het mooi houden van je favoriete schoenen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met goed onderhoud en handige hulpmiddelen kun je ervoor zorgen dat de meeste vlekken verdwijnen en je sneakers er altijd schoon en verzorgd uitzien.

Koning Poets
Logo
Shopping cart