Spint Bestrijden

Het bestrijden van spintmijten is belangrijk voor het behoud van gezonde planten. Spintmijten beter bekend als de Tetranychus urticae, zijn kleine spinnetjes die aanzienlijke schade aan planten kunnen veroorzaken door het sap uit bladeren en stengels te zuigen, wat gele vlekken veroorzaakt. Dit ongedierte gedijt goed in hoge temperaturen, waardoor ze een veelvoorkomende plaag zijn in veel tuinen.

Volwassen mijten staan bekend om hun vermogen om zich snel voort te planten, waarbij volwassen vrouwtjes honderden eitjes leggen tijdens hun korte levensduur. Daarom is een snelle bestrijding van deze mijten belangrijk om planten goed te beschermen tegen deze hardnekkige insecten.

Spintmijten houden van hogere temperaturen en een droge lucht, dus regelmatig de spintgevoelige planten sproeien is één van de manieren om spint te bestrijden tijdens de zomer.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om van deze plaag af te komen, van natuurlijke remedies tot bestrijdingsmiddelen. Lees verder om te ontdekken hoe je spint kunt herkennen en effectief kunt bestrijden.

Hoe ziet spint eruit?

We hebben allemaal wel eens gehoord van spint, maar hoe ziet het er eigenlijk uit? Spint zijn kleine schadelijke insecten die met het blote oog nauwelijks te zien zijn en houden van een hoge luchtvochtigheid. Volwassen spintmijt zijn meestal roodbruin van kleur en hebben een langwerpig lichaam. Je kunt ze herkennen aan de kleine puntjes op hun rug die lijken op spintjes.

Daarnaast zie je vaak witte spinseldraden op de bladeren waar de spint zich schuilhoudt. Let goed op de onderkant van de bladeren, want daar zitten ze vaak verstopt. Spint kan snel grote schade aan planten toebrengen doordat ze de cellen leeg zuigen, waardoor de bladeren verkleuren en uiteindelijk afsterven.

Zoek op de bladeren van je planten regelmatig naar gele puntjes, donkere vlekken of dunne draden. Als je dit aantreft is de kans groot dat je last hebt van spintmijt.
Gebruik een loepje om de bladeren van dichterbij te bekijken. Als je last hebt van spint zal je kleine, rode mijten zien die zich aan de onderkant van de bladeren bevinden.

Het op tijd herkennen van blad geel en gele plekjes is cruciaal om zware aantasting aan je planten te voorkomen. Ga na ontdekking meteen van start met bestrijding van spint om je planten gezond te houden en een grote plaag te vermijden.

Spint Eitjes

Spint eitjes zijn kleine, ronde eitjes die meestal aan de onderkant van bladeren worden gevonden. Ze hebben een doorzichtig, bolvormige schaal en zijn meestal geelachtig van kleur. Spint eitjes zijn ongeveer 0,3 mm groot en dus nauwelijks met het blote oog te zien. Het is daarom belangrijk om regelmatig de onderkant van bladeren te controleren op de aanwezigheid van spint eitjes.

Om spint eitjes te verwijderen, kun je een zachte, vochtige doek gebruiken om ze voorzichtig van de bladeren af te vegen. Daarna is het belangrijk om de plant goed te besproeien met tuinslang om overgebleven eitjes weg te spoelen.

Om te voorkomen dat de eitjes uitkomen, kun je ook natuurlijke vijanden van spint, zoals roofmijten, inzetten voor een effectieve bestrijding. Denk eraan om ook aangrenzende planten te controleren, aangezien spint zich snel kan verspreiden.

spint bestrijden op een natuurlijke manier met vijanden als de roofmijt

Spint Bestrijden

Het bestrijden van spint, een soort kleine mijten die planten aanvallen, kan op verschillende manieren worden aangepakt. Hier zijn enkele methoden om spint te bestrijden:

 • Natuurlijke vijanden: Introduceer natuurlijke vijanden van spintmijten, zoals roofmijten tegen spint, roofwantsen, en lieveheersbeestjes. Deze roofdieren kunnen helpen bij het verminderen van de spintpopulatie.
 • Neemolie: Neemolie is een natuurlijk insecticide dat effectief kan zijn tegen spint. Het verstikt de mijten en zo rem je de ontwikkeling van spint.
 • Insecticiden: Er zijn verschillende insecticiden die specifiek zijn ontworpen om spint te bestrijden. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van chemicaliën, vooral als ze schadelijk kunnen zijn voor andere nuttige insecten in je tuin.
 • Tuinslang: Een krachtige straal met koud water kan worden gebruikt om volwassen spinten van planten te spoelen. Dit kan de populatie verminderen, maar je moet het helaas wel regelmatig herhalen.
 • Zeep en water: Meng een milde zeepoplossing met water en besproei de aangetaste planten. Zeep breekt de waslaag van de mijten af, waardoor ze uitdrogen.
 • Azijnoplossing: Een oplossing van azijn en water kan worden gebruikt om spint te bestrijden. Het zuur in azijn kan de mijten doden.
 • Gebruik van zwavel: Zwavel is een traditioneel middel tegen spint. Zwavelpreparaten zijn beschikbaar, maar het moet met zorg worden gebruikt, omdat het schadelijk kan zijn voor sommige planten.
 • Biologische bestrijdingsmiddelen: Er zijn biologische bestrijdingsmiddelen op de markt die specifiek zijn ontwikkeld voor het beheersen van spintmijten. Deze bevatten vaak bacteriën of schimmels die de mijten aantasten.
 • Tussenteelt: Het planten van bepaalde gewassen die natuurlijke afweermechanismen hebben tegen spint, kan helpen bij het voorkomen van een flinke plaag.
 • Verse potgrond: Vervang het oude potgrond voor een verse, om de kans op achtergebleven eitjes te verkleinen.

Het is belangrijk om een geïntegreerde aanpak te volgen en verschillende methoden te combineren om de effectiviteit te vergroten en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te minimaliseren. Monitoring van planten op tekenen van spint en regelmatige inspectie helpen om vroegtijdig in te grijpen voordat een plaag zich uitbreidt.

Wat te doen tegen spint?

Volwassen mijten veroorzaken spint, wat eruit ziet als fijne draden, om de ontwikkeling van spint tegen te gaan zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Spint biologisch bestrijden is de beste keuze omdat dit omliggende sterke planten niet beschadigd. Hier zijn de meest gebruikte manieren voor bestrijding van spint:

Spint bestrijden met roofmijten

Een natuurlijke manier als bestrijding tegen spint, zonder gebruik te maken van chemicaliën, is door roofmijten tegen spint in te zetten. Roofmijten zijn de vijand van spint en kunnen een effectieve oplossing bieden voor het beheersen van spintplagen, zo werken deze nuttige insecten:

 • Koop roofmijten: Koop deze natuurlijke bestrijders bij een gespecialiseerde tuinwinkel. Er zijn verschillende soorten roofmijten tegen spint.
 • Strooi ze uit: Strooi de roofmijten gelijkmatig over de aangetaste planten uit. Zorg ervoor dat je dit bij schemering doet, omdat roofmijten zich ’s nachts beter verspreiden.
 • Herhaal indien nodig: Afhankelijk van de ernst van de spintplaag, moet je het uitstrooien van roofmijten mogelijk herhalen.
 • Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen: Roofmijten zijn gevoelig voor chemische bestrijdingsmiddelen. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen tijdens de periode dat je roofmijten inzet.

Roofmijten zijn een biologische bestrijding om effectief van een hardnekkige plaag met spint af te komen.

spint bestrijden door middel van biologische bestrijdingsmiddelen.

Spint bestrijden met spiritus en zeep

Bestrijding van spint door middel van spiritus en zeep is ook een manier om spint te bestrijden. Hier is een eenvoudige handleiding om dit effectief te doen:

 • Meng een eetlepel spiritus en een theelepel vloeibare zeep met een liter water.
 • Doe het mengsel in een spuitfles.
 • Spuit het mengsel op de aangetaste planten, waar de spintmijten zich bevinden.

Het mengsel van spiritus en zeep zal de spintmijten doden door uitdroging en verstikking. Het is belangrijk om regelmatig het mengsel op de planten te spuiten, zodat de spint geen kans krijgt om zich te vermenigvuldigen. Deze methode is veilig voor de planten en dieren in de tuin, en het is een effectieve manier om de spintmijten te bestrijden zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Spint bestrijden met azijn

Het bestrijden van spint met azijn is ook een biologische manier om van dit ongedierte af te komen. Zorg dat je een plantenspuit bij de hand hebt want hier volgt het stappenplan:

 • Meng een oplossing van gelijke delen azijn en water in de plantenspuit.
 • Voeg een paar druppels mild afwasmiddel of een eetlepel groene zeep toe aan de azijnoplossing voor een effectievere mix. Dit helpt om de spint beter te bedekken zodat ze verstikken.
 • Spray de aangetaste planten grondig in met de plantenspuit, zorg ervoor dat de hele plant bedekt is.
 • Herhaal deze behandeling regelmatig, vooral nadat het heeft geregend (buitenplanten) of als je de planten net water hebt gegeven.

Let op: Zorg ervoor dat je dit uitvoert op een moment dat de zon niet te fel schijnt, anders kunnen de planten verbranden door de azijn. Het is altijd een goed idee om eerst een kleine testbehandeling uit te voeren op een klein deel van de plant om te controleren hoe de plant reageert.

Spint bestrijden met knoflook

Spint is een vervelend probleem voor veel tuinliefhebbers. Gelukkig is er een biologische bestrijding om deze vervelende plagen te bestrijden: knoflookconcentraat! Hier is hoe je het kunt gebruiken om spint te bestrijden en zelfs te voorkomen.

 • Maak een mengsel van water en knoflookconcentraat in een verhouding van 1:5.
 • Spray het mengsel op de aangetaste planten, zorg ervoor dat je ook onder de bladeren sprayt.
 • Herhaal deze behandeling om de paar dagen totdat de spint verdwenen is.

Voeg een paar druppels knoflookconcentraat toe aan je plantspray en gebruik dit regelmatig op je planten om spint te voorkomen.

Knoflook in de potgrond

Voeg fijngemalen knoflook toe aan de potgrond van je kamerplanten om spint te voorkomen.
Meng de knoflook goed door de potgrond voordat je de plant in de pot zet.

Met deze eenvoudige en natuurlijke oplossingen kun je spint effectief bestrijden en voorkomen, zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken.

Conclusie

Spintmijten kunnen een echte plaag zijn voor je geliefde planten, maar met de juiste aanpak kun je ze effectief bestrijden. Of je nu kiest voor natuurlijke remedies, chemische oplossingen, of het inzetten van roofmijten, het is belangrijk om snel te handelen zodra je spint opmerkt. Blijf ook alert op mogelijke herbesmetting en neem preventieve maatregelen zoals het creëren van een droge omgeving met een lage luchtvochtigheid om de kans op terugkeer te minimaliseren.

Onthoud dat een gezonde groeiomgeving voor je planten essentieel is om ze weerbaar te maken tegen spint en andere plagen. Experimenteer met verschillende methoden en ontdek wat het beste werkt voor jouw situatie. Met consistente zorg en aandacht kun je jouw planten beschermen tegen spint.

Koning Poets
Logo
Shopping cart