Strijkijzer Schoonmaken

Een vies strijkijzer kan een kreukvrije dag flink verstoren. Schoonmaken lijkt vaak een bijzaak, maar het onderhouden van je strijkijzer is essentieel voor zowel de levensduur van het apparaat als de kwaliteit van je strijkwerk. Vuil, kalk en vastgeplakte resten kunnen de prestaties van het strijkijzer drastisch verminderen na verloop van tijd.

In dit artikel behandelen we de noodzaak van een schone strijkbout en hoe je dat precies aanpakt.

Waarom moet je de strijkbout schoonmaken?

Een regelmatige schoonmaak van je strijkijzer zorgt ervoor dat de strijkzool schoon blijft en goed over de stoffen glijdt, wat resulteert in een gladder resultaat. Het tackelen van vuil en kalkaanslag voorkomt dat oude resten op je schone kleding terechtkomen. Bovendien verleng je door het goed schoon te houden de levensduur van je strijkijzer, aangezien ophoping van vuil kan leiden tot slechtere prestaties en zelfs tot defecten. Een strijkijzer werkt bij een hoge temperatuur en hierdoor branden gemakkelijk resten van synthetische stoffen in op de strijkzool. Hoe vaak je moet schoonmaken kan variëren; sommigen adviseren dit elke keer na gebruik te doen, anderen stellen voor om eens per maand een grondige reiniging te geven.

Voordelen van een schoon strijkijzer
Gladder strijkresultaat
Geen oude resten op schone kleding
Efficiëntere warmteoverdracht en energieverbruik
Langere levensduur van het strijkijzer
Preventie van defecten door ophoping van vuil

Doordat je een strijkijzer regelmatig schoonmaakt, functioneert het apparaat optimaal, zorgt het voor kleding zonder kreukels, en bespaar je uiteindelijk zowel tijd als geld.

Zool strijkijzer schoonmaken

Het is van essentieel belang om de zool van een strijkijzer goed schoon te houden om verschillende redenen. Ten eerste zorgt een schone strijkzool ervoor dat het apparaat efficiënt werkt en de warmte gelijkmatig over de stof kan verdelen. Daarnaast voorkomt het schoonhouden van de zool dat vuil en roetaanslag, die zich over verloop van tijd kunnen ophopen, overgedragen worden op kleding. Dit is vooral belangrijk bij het strijken van lichtgekleurde of delicate stoffen.

Een vuile zool kan de levensduur van het strijkijzer verkorten door het risico op oververhitting. Regelmatig onderhoud, bijvoorbeeld één keer per maand, kan dit probleem voorkomen. Door het gebruik van een vochtige doek, azijn of gedistilleerd water kunnen de resten gemakkelijk verwijderd worden en blijft de strijkzool schoon en goed functionerend.

Stappenplan voor het schoonmaken van de strijkijzerzool:

 1. Zorg dat het strijkijzer uitgeschakeld en afgekoeld is.
 2. Veeg de zool schoon met een zachte, droge doek om stof te verwijderen.
 3. Maak een mengsel van gelijke delen azijn en water voor hardnekkige vlekken.
 4. Dompel een zachte doek in het mengsel en wrijf over de zool.
 5. Veeg daarna de zool droog met een schone doek.
 6. Voor sterk aangekoekt vuil, wrijf zacht met een stuk keukenpapier en een warm strijkijzer over een stuk aluminiumfolie.

Met deze onderhoudstips blijft uw strijkijzer in topconditie en worden uw kledingstukken altijd perfect gestreken.

Strijkijzer schoonmaakmiddelen

Een goed onderhouden strijkijzer is onmisbaar in elk huishouden. Schoonmaakmiddelen voor de strijkbout variëren van huis-, tuin- en keukenproducten tot gespecialiseerde reinigers. Ze helpen kalkaanslag, verbrande resten en diverse vlekken te verwijderen. Dit garandeert niet alleen een langere levensduur voor je strijkbout, maar ook een schoner en gladder resultaat bij het strijken van je kleding.

 • Aluminiumfolie: Een verrassende, maar effectieve methode om de zool van het strijkijzer schoon te maken, is het gebruik van aluminiumfolie. Vouw een groot stuk folie een aantal keer dubbel zodat je een dikke laag krijgt. Strooi er wat zout op en strijk met het warme strijkijzer over de folie en het zout. De combinatie van warmte, de schurende werking van het zout en het aluminiumfolie helpen vuil los te maken. Deze methode is vooral effectief voor het verwijderen van kleine aangekoekte resten.
 • Azijn: Azijn is een veelzijdig schoonmaakmiddel en is ook inzetbaar voor het reinigen van de strijkbout. Meng gelijke delen water en witte azijn en dompel een zachte doek in het mengsel. Ga hiermee voorzichtig over de koude zool van de strijkbout. Dit mengsel werkt goed voor het oplossen van kalk en het verwijderen van roest. Laat het even intrekken en veeg het daarna schoon met een droge doek.
 • Kaarsvet: Kaarsvet kan helpen bij het verwijderen van kleine krasjes en donkere vlekken. Leg een stuk keukenpapier op de strijkplank en strijk met een warm strijkijzer over het kaarsvet. Dit zorgt ervoor dat het kaarsvet smelt en zich hecht aan het keukenpapier. Voer deze handeling uit tot de vlekken verdwenen zijn. Let op dat het strijkijzer niet te heet is om schade aan het apparaat te voorkomen.
 • Keukenzout: Keukenzout, gestrooid op een stuk keukenpapier of bruin bakpapier, kan gebruikt worden om vuil op de zool van het strijkijzer te schrobben. Zet het strijkijzer op een lage temperatuur en beweeg het voorzichtig heen en weer over het zoutbedekte papier. Het schurende effect van het zout helpt bij het verwijderen van vuil zonder gebruik van chemicaliën.
 • Nagellakverwijderaar: Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken of lijmresten kan nagellakverwijderaar een oplossing bieden. Doordrenk een katoenen doekje lichtjes met aceton en wrijf het over de koude zool. Spoel de zool daarna grondig af en veeg droog. Wees voorzichtig met het gebruik van hiervan als je het te vaak gebruikt kan de strijkzool beschadigen.
 • HG strijkboutreiniger: Voor wie de voorkeur geeft aan een speciaal schoonmaakproduct, biedt HG strijkboutreiniger een uitkomst. Lees de instructies op de verpakking en pas deze toe: breng het product meestal aan op een koude zool, laat het inwerken en verwijder het vuil met een doek. Deze reiniger is ontworpen om de strijkbout grondig te reinigen zonder het oppervlak te beschadigen.

Veelgestelde vragen over Strijkijzer schoonmaken

Het schoonhouden van een strijkijzer lijkt een eenvoudige klus, maar soms kunnen zich situaties voordoen die wat extra aandacht vereisen. Hieronder behandelen we enkele veelgestelde vragen over specifieke problemen die kunnen optreden bij het schoonmaken van de strijkijzerzool.

Hoe krijg ik gesmolten plastic van de strijkijzerzool?

Om gesmolten plastic van de strijkijzerzool te verwijderen, kun je de volgende stappen ondernemen:

 1. Laat het strijkijzer afkoelen zodat het plastic hard wordt.
 2. Gebruik een plastic spatel of een houten lepel om voorzichtig het harde plastic te verwijderen.
 3. Verwarm het strijkijzer op een lage temperatuur en leg een stuk keukenpapier op de vlek.
 4. Strijk voorzichtig over het keukenpapier. Het resterende plastic zal aan het papier blijven plakken.
 5. Veeg de zool schoon met een vochtige doek om eventuele resten te verwijderen.
 6. Als het plastic niet volledig verwijderd is, herhaal dan bovenstaande stappen of gebruik een zacht schuurmiddel op een koude zool.

Hoe krijg ik een zwart verschroeide strijkijzerzool schoon?

Een zwart verschroeide strijkijzerzool kan gereinigd worden door:

 1. Het strijkijzer op een lage temperatuur in te schakelen.
 2. Strooi een beetje tafelzout op een stuk bruin bakpapier of keukenpapier en ga met het strijkijzer over het zout.
 3. De schurende werking van het zout helpt om de verschroeide resten los te maken.
 4. Voor hardnekkige vlekken kan een doekje gedrenkt in een mengsel van water en witte azijn helpen. Leg het natte doekje op de vlek en laat het strijkijzer enkele seconden op de plek rusten.
 5. Veeg de zool schoon met een katoenen of microvezeldoek.
 6. Eventueel kan een stripper van keramisch kookplaat of een vergelijkbare schoonmaakpasta op een koude zool worden gebruikt. Breng een beetje pasta aan en wrijf met een doek tot het schoon is.

Let op: Voordat je een methode kiest, controleer altijd de handleiding van je strijkijzer om te voorkomen dat je het oppervlak beschadigt. Gebruik geen scherpe voorwerpen of schuurmiddelen die krassen kunnen veroorzaken op de strijkzool.

Strijkbout ontkalken

Een strijkijzer ontkalken hoort ook bij het onderhoud van deze apparaten. Door kalkophoping kan de strijkbout minder presteren en sneller kapot gaan. Hieronder volgen korte instructies voor het ontkalken van de strijkbout:

 1. Meng een oplossing van gelijke delen witte azijn en gedistilleerd water in een beker. Voor een kopje, gebruik je dus een half kopje azijn en een half kopje water.
 2. Vul het waterreservoir van het strijkijzer met dit mengsel.
 3. Zet het strijkijzer aan op de hoogste stand en laat het enkele minuten stomen boven de gootsteen om de kalk te verwijderen.
 4. Schakel het strijkijzer uit, laat het afkoelen, en leeg het waterreservoir boven de gootsteen.
 5. Spoel het reservoir een paar keer na met schoon gedistilleerd water om restjes azijn te verwijderen.
 6. Veeg de buitenkant en de strijkzool van het strijkijzer schoon met een zachte, vochtige doek.

Het is aan te raden dit proces eens per maand te herhalen, of vaker afhankelijk van de hardheid van uw water en de frequentie van gebruik, om de levensduur van uw strijkijzer te verlengen.

Conclusie

Na het onderzoeken van de verschillende methoden voor het reinigen van een strijkijzer kunnen we enkele belangrijke tips vaststellen. Regelmatig schoonmaken, bij voorkeur een keer per maand, kan de levensduur van een strijkijzer aanzienlijk verlengen. Het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals een mengsel van azijn en water is effectief om zowel de strijkzool als de stoomgaatjes vrij van vuil en kalk te houden.

Voor het onderhoud van de strijkzool kan een vochtige doek, het liefst van katoen, al wonderen doen. Voor aangekoekte resten kan een zachte doek met een beetje azijn helpen of, in hardnekkige gevallen, een stuk keukenpapier met daarop een beetje zout. Het is van belang dat het strijkijzer goed afgekoeld is voordat je het met vochtige of natte doeken reinigt om schade en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Wat telkens terugkomt, is dat een schoon strijkijzer bijdraagt aan betere strijkprestaties en zorgt voor een langere levensduur. Elke gebruiker kan met eenvoudige stappen zijn of haar strijkijzer schoon houden.

OnderhoudsmethodenBeschrijving
Vochtige katoenen doekVoor lichte reiniging
Azijn en waterVoor kalk- en vuilverwijdering
Keukenpapier en zoutVoor aangekoekte resten
Regelmatig schoonmakenVoorkomt ophoping van vuil en kalk

Met deze eenvoudige onderhoudstips blijft je strijkijzer langdurig schoon en je kleding kreukvrij!

Koning Poets
Logo
Shopping cart