Wasmachine Schoonmaken

Een wasmachine is een belangrijk apparaat in ons huishouden. Het reinigt onze kleding en huishoudtextiel, maar de wasmachine schoonmaken hoort daar ook bij. Het kan namelijk gebeuren dat er na verloop van tijd vuil en bacteriën ophopen in de machine, waardoor de was niet meer zo fris ruikt en er zelfs gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. In dit artikel leggen we uit hoe je jouw wasmachine kunt schoonmaken en onderhouden.

Waarom je wasmachine schoonmaken?

Als je regelmatig jouw wasmachine schoonmaakt, zorg je ervoor dat deze optimaal blijft werken en langer meegaat. Het is echter niet alleen belangrijk voor de levensduur van de machine, maar ook voor de gezondheid van jouw gezin. Vuil en bacteriën kunnen zich namelijk ophopen in de machine en vervolgens op jouw kleding terechtkomen. Dit kan leiden tot een onaangename geur, maar ook tot huidirritaties en allergische reacties.

Hoe vaak de wasmachine schoonmaken?

Het is aan te raden om jouw wasmachine minstens één keer per maand grondig schoon te maken. Als je de machine vaak gebruikt, bijvoorbeeld dagelijks of meerdere keren per week, dan is het aan te raden om dit vaker te doen.

wasmachine schoonmaken

Wasmachine Schoonmaken

Er zijn verschillende manieren om jouw wasmachine schoon te maken. Dit is de meest effectieve:

Maak de deurrubbers schoon: Het is belangrijk om de deurrubbers van de wasmachine regelmatig schoon te maken, omdat hier vaak vuil en bacteriën ophopen. Maak de rubbers schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat je alle hoeken en gaten bereikt.

Reinig het wasmiddelbakje: Het wasmiddelbakje kan ook vuil worden, waardoor er resten van wasmiddel, wasverzachter of vuil blijven zitten. Verwijder het bakje uit de machine en maak het grondig schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Spoel het bakje daarna goed af en laat het drogen voordat je het weer terugplaatst in de machine.

Wasmachine ontkalken: Net als bij veel andere huishoudelijke apparaten, kan er ook kalkaanslag ontstaan in de wasmachine. Dit kan de prestaties van de machine verminderen en zelfs leiden tot verstoppingen. Om dit te voorkomen, kan je de wasmachine ontkalken met een ontkalkingsmiddel. Volg de instructies op de verpakking van het ontkalkingsmiddel en voer de ontkalking uit volgens de aanbevolen frequentie.

Reinig het filter: Veel wasmachines hebben een filter dat het vuil uit het water filtert. Dit filter kan verstopt raken, waardoor de machine minder goed werkt en er onaangename geurtjes kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om ook het filter regelmatig te reinigen wanneer je toch al de wasmachine schoonmaken bent. Verwijder de filter uit de machine en maak het schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Als het filter erg vuil is, kun je het ook in een emmer met warm water en een ontkalkingsmiddel leggen en het daarna goed afspoelen voordat je het terugplaatst in de machine.

Draai een onderhoudswas: Het is aan te raden om regelmatig een onderhoudswas te draaien. Dit is een wasprogramma op hoge temperatuur met een lege machine en een speciaal machinereiniger schoonmaakmiddel. Hiermee verwijder je vuil en bacteriën die zich hebben opgehoopt in de machine. Volg de instructies op de verpakking van het reinigingsmiddel en voer de onderhoudswas uit volgens de aanbevolen frequentie.

Wasmachine schoonmaken vergeet ook de filter niet!

Wasmachine onderhoud

Naast het regelmatig schoonmaken van jouw wasmachine, zijn er nog een aantal tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat jouw machine optimaal blijft werken en langer meegaat.

  • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel. Te veel wasmiddel kan leiden tot ophoping van zeepresten, terwijl te weinig wasmiddel ervoor zorgt dat jouw was niet goed schoon wordt.
  • Laat de deur van de wasmachine na gebruik openstaan. Dit voorkomt dat er vochtige lucht in de machine blijft hangen, waardoor er schimmel kan ontstaan.
  • Reinig jouw wasmachine na een wasbeurt op 60 graden Celsius. Dit doodt bacteriën en voorkomt dat vuil zich ophoopt in de machine.
  • Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder. Poeder kan namelijk voor verstoppingen zorgen in de machine.
  • Verwijder regelmatig haren en pluisjes uit de filter. Dit voorkomt verstoppingen en zorgt ervoor dat jouw machine optimaal blijft werken.

Tot slot

Het schoonmaken van jouw wasmachine is belangrijk voor de levensduur van de machine en de gezondheid van jouw gezin. Door regelmatig de deurrubbers, het wasmiddelbakje, het filter en de machine zelf te reinigen, voorkom je dat er vuil en bacteriën ophopen.

Daarnaast zijn er een aantal tips die je kunt volgen om jouw wasmachine optimaal te laten werken en langer mee te laten gaan. Door deze tips op te volgen en regelmatig jouw wasmachine schoon te maken, geniet je langer van schone en fris ruikende was.

Koning Poets
Logo
Shopping cart