Wasmachine Stinkt

Een wasmachine is een van de meest gebruikte huishoudelijke apparaten, maar soms kan het voorkomen dat de wasmachine stinkt. Dit kan komen door verschillende factoren, maar gelukkig zijn er ook manieren om het probleem op te lossen. In dit artikel bespreken we de oorzaken van een onaangename geur in de wasmachine en hoe je dit probleem kunt voorkomen en oplossen.

Wat veroorzaakt de geur in een wasmachine?

Als een wasmachine stinkt kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan worden veroorzaakt door de vuilophoping of schimmelvorming in de machine, meestal komt dit door wasmiddelresten, haren en pluisjes.

Dit vuil kan zich ophopen in de trommel, de wasmiddellade en het filter van de machine en kan na verloop van tijd schimmel veroorzaken. Als de wasmachine in een vochtige omgeving staat kan dat ook bijdragen aan de ontwikkeling van schimmels en bacteriën die voor nare geuren kunnen zorgen.

wasmachine stinkt

Voorkom een stinkende wasmachine

Om te voorkomen dat je wasmachine stinken gaat, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Een goed onderhoud van de machine kan de ophoping van vuil en kalkaanslag voorkomen en de levensduur van de machine verlengen. Hieronder vindt u enkele tips om uw wasmachine schoon te houden:

 • Laat de deur van de machine openstaan tussen de wasbeurten om de machine te laten drogen en de groei van schimmels en bacteriën te voorkomen.
 • Reinig de machine regelmatig met een speciale wasmachinereiniger of een mengsel van azijn en baking soda. Volg de instructies op de verpakking van de reiniger of meng een half kopje azijn met een half kopje baking soda en giet dit in de trommel. Draai vervolgens een lege wasbeurt op de hoogste temperatuur.
 • Maak de wasmiddellade en het filter van de machine regelmatig schoon om de ophoping van vuil en kalkvorming. Dit is ook een veelgehoorde oorzaak waardoor de wasmachine stinkt.

Wasmachine Schoonmaken

Ook een wasmachine moet soms worden schoongemaakt. Hoe vaak je je wasmachine moet schoonmaken, hangt af van hoe vaak je de machine gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen om de machine minstens één keer per maand schoon te maken om de ophoping van vuil en kalkaanslag te voorkomen. Als de machine vaak gebruikt of als u merkt dat er een nare geur uit de machine komt, kunt u deze vaker schoonmaken.

wasmachine stinkt - tips tegen een stinkende wasmachine

Wasmachine correct gebruiken

Een wasmachine die stinkt, komt meestal door het niet correct gebruiken of onderhouden van de wasmachine, dit zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

 • Het gebruik van te veel wasmiddel kan leiden tot de ophoping van zeepresten in de machine, wat kan leiden tot een nare geur.
 • Het niet schoonmaken van de wasmiddellade en het filter van de machine kan bijdragen aan de opbouw van vuil en residu.
 • Het gebruik van te hoge temperaturen kan schimmelvorming bevorderen, vooral als de machine niet goed wordt gedroogd tussen de wasbeurten.

Huismiddeltjes tegen een stinkende wasmachine

Als je wasmachine stinkt zijn er verschillende huismiddeltjes die u kunt gebruiken om de onaangename geur te verwijderen. Hieronder vindt u enkele voorbeelden:

 • Azijn: Giet een kopje azijn in de trommel en draai een lege wasbeurt op de hoogste temperatuur. Azijn is een natuurlijk reinigingsmiddel en kan helpen om vuil en kalk uit de machine te verwijderen.
 • Baking soda: Strooi een kopje baking soda in de trommel en draai een lege wasbeurt op de hoogste temperatuur. Baking soda kan helpen om nare geurtjes te neutraliseren.
 • Citroensap: Pers een citroen uit en giet het sap in de wasmiddellade. Draai vervolgens een lege wasbeurt op de hoogste temperatuur. Citroensap kan helpen om nare geurtjes te verwijderen en de machine te desinfecteren.
wasmachine stinkt? schoonmaken is vaak de oplossing

Wasmachine reiniger en ontgeuren

Er zijn verschillende producten die u kunt kopen om uw wasmachine te reinigen en te ontgeuren. Hieronder vindt u enkele voorbeelden:

 • Wasmachinereiniger: Er zijn verschillende wasmachinereinigers verkrijgbaar die zijn ontworpen om de machine te reinigen en te ontgeuren. Volg de instructies op de verpakking van de reiniger.
 • Ontkalkingsmiddel: Als u hard water heeft, kan de opbouw van kalk in de machine leiden tot nare geurtjes. Gebruik een ontkalkingsmiddel om de machine te ontkalken en de geur te verminderen.
 • Geurverwijderaar: Er zijn verschillende geurverwijderaars verkrijgbaar die zijn ontworpen om nare geurtjes uit de machine te verwijderen. Volg de instructies op de verpakking van de geurverwijderaar.

Wasmachine blijft stinken?

Als u regelmatig uw wasmachine schoonmaakt en de nare geur blijft aanhouden, kan er iets ernstigers aan de hand zijn. Hieronder vindt u enkele tekenen dat u professionele hulp nodig heeft:

 • Als de geur niet verdwijnt na het schoonmaken van de machine en het vervangen van de wasmiddellade en het filter, kan er schade zijn aan de motor of de pompen van de machine.
 • Als u merkt dat er water of zeep uit de machine lekt, kan er een probleem zijn met de slangen of afdichtingen waardoor je wasmachine stinkt.
 • Als de machine vreemde geluiden maakt tijdens het draaien, kan er iets mis zijn met de lagers of het trommelmechanisme van de machine.

In deze gevallen is het raadzaam om een professionele reparateur te raadplegen om het probleem te identificeren en op te lossen voordat het tot verdere schade aan de machine leidt.

Voorkom een stinkende wasmachine

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat uw wasmachine in de toekomst gaat stinken. Hieronder vindt u enkele voorbeelden:

 • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel: Overmatig gebruik van wasmiddel kan leiden tot de opbouw van zeepresten in de machine, wat kan leiden tot nare geurtjes.
 • Reinig regelmatig de wasmiddellade en het filter: Dit kan helpen om vuil en kalkaanslag te verwijderen en de opbouw van bacteriën en schimmels te voorkomen.
 • Droog de machine na gebruik: Laat de deur van de machine open staan en laat de trommel drogen na gebruik om schimmelvorming te voorkomen.
 • Draai regelmatig een lege wasbeurt: Draai af en toe een lege wasbeurt op de hoogste temperatuur met azijn, baking soda of citroensap om de machine te reinigen en te ontgeuren.

Conclusie

Als je wasmachine stinkt kan dat een onaangename ervaring zijn en meestal liggen aan een onderliggend probleem. Gelukkig zijn er verschillende huismiddeltjes en producten die kunnen worden gebruikt om de machine schoon te maken en te ontgeuren.

Het nemen van preventieve maatregelen, zoals het gebruik van de juiste hoeveelheid wasmiddel en regelmatige reiniging van de machine, kan ook helpen om toekomstige nare geurtjes te voorkomen. Bij aanhoudende problemen is het raadzaam om professionele hulp in te roepen om het probleem te identificeren en op te lossen.

Koning Poets
Logo
Shopping cart